Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2014. Április 15. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Lassan orosz kézre kerül Donyeck megye

Lassan orosz kézre kerül Donyeck megye

Tíznél több rendőr sebesült meg a Donyeck megyei Horlivkában hétfőn, amikor oroszbarát szakadárok megszállták a rendőrség épületét. Bár Turcsinov ukrán elnök hétfőre terrorellenes fellépést és a hatósági épületek visszafoglalását ígérte, egyelőre nincs hír az ukrán hadsereg fellépéséről.

Lincshangulat és hatalomátvétel Donyeckben

Sorra foglalják el Donyeck megye kormányzati-hatósági épületeit az az oroszbarát fegyveresek. Hírek érkeztek arról is, hogy Horlivka mellett megye egy másik településén, Zsdanyivkában mintegy 20 szeparatista ellenállás nélkül elfoglalta a városházát, és kitűzték rá a 'donyecki köztársaság' zászlaját. Helyszíni jelentések szerint Horlivkában a szakadárok az épület belső udvarán lévő bejárat felől hatoltak be. Kitörték a kerítés rácsait, majd betörték az épület ajtaját. A lezárt helyiségek ajtói közül is többet betörtek. A szeparatisták követelték a rendőröktől, hogy tegyék le a fegyvert, és adják meg magukat. Közölték velük, hogy ha nem állnak át a 'nép oldalára', agyonlövik őket.

Az UNN független ukrán hírügynökség értesülése szerint a támadásban súlyosan megsebesült Andrij Kriscsenko rendőrfőnök, és tucatnyi munkatársa is különböző fokú sérüléseket szenvedett. A rendőrök korábban elbarikádozták magukat az emeleten. Kiálltak az erkélyre, s onnan közölték a tüntetőkkel, hogy a 'nép mellett vannak', de nem engedik az ukrán nemzeti lobogót levenni az épületről. A behatolók azonban később valamennyi rendőrt kikergették az utcára.

Az utcán összegyűlt, becslések szerint néhány tucatnyi tüntető az épületfoglalás közben Oroszországot és a feloszlatott Berkut rohamrendőrséget éltette. Az épületfoglalóktól azt követelték, hogy kényszerítsék térdre, majd lincseljék meg a rendőröket. Alekszij Honcsarenko, az odesszai megyei tanács képviselője internetes blogjában közölte, hogy értesülései szerint a horlivkai rendőrök egy része átállt egy állítólagos orosz alezredes parancsnoksága alá, aki saját elmondása szerint Szimferopolból érkezett.

A városban oroszbarát tüntetők egy csoportja autókkal eltorlaszolta a rendőrségi épületnek helyt adó főutcát, aminek következtében dugó alakult ki. A helybeliek közül sokan elégedetlenségüknek adtak hangot, amiért a szakadárok akciója miatt nem tudtak eljutni a munkahelyükre.

A tüntetésen egy - magát a 'donyecki köztársaság' képviselőjének nevező - szeparatista orosz újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy céljuk leváltani a város jelenlegi vezetését, és kinevezni saját polgármesterüket, illetve meneszteni a városi rendőrfőnököt.

Kijev még nem lépett

A CNN hírtelevízió donyecki tudósítója hétfőn délelőtt azt jelentette, nyoma sincs annak, hogy Kelet-Ukrajnában terrorellenes műveletek kezdődtek volna.'Nem látni katonákat, rendőröket, biztonsági erőket' - jelentette a helyszínről az amerikai hírtévé újságírója.A tudósítás szerint Kelet-Ukrajnában legalább kilenc városban oroszbarát erők szálltak meg közigazgatási épületeket. A tudósító kommentárja alapján az erők nagyon jól szervezettek, ami 'arra enged következtetni, hogy nem helyi erőkről van szó'.

A BBC brit tévé jelentése szerint a Donyeck megyei Szlovjanszk városában 'minden csendes', nincsenek harckocsik, nincs ostromállapot. Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvivő államfő vasárnap este közölte: Kelet-Ukrajnában terrorellenes művelet kezdődik, ha a lázadók nem teszik le a fegyvert. A lenta.ru orosz hírportál szerint Szerhij Taruta, a Donyeck megyei állami közigazgatás vezetője hétfőn délelőtt bejelentette: a térségben megkezdődött a terrorellenes művelet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez