Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. November 26. 05:18, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Külügyi helyettes államtitkár: az EU-nak el kell ismernie Albánia eredményeit

Külügyi helyettes államtitkár: az EU-nak el kell ismernie Albánia eredményeit

Albánia az egyik legnagyobb fejlődést elért ország a Nyugat-Balkánon, és ezt az Európai Uniónak is el kell ismernie.

A helyettes államtitkár, politikai igazgató a visegrádi országokat képviselő cseh, lengyel és szlovák kollégáival együtt utazott Albániába, ahol mások mellett Ditmir Bushati külügyminiszterrel és az albán törvényhozás európai integrációs és külügyi bizottságának vezetőivel tárgyaltak.

Takács Szabolcs a megbeszéléseket követően úgy nyilatkozott, hogy a látogatást a visegrádi csoport (V4) elnöki posztját jelenleg betöltő Magyarország kezdeményezte és szervezte. A visegrádi országok egyetértenek abban: fontos az egyeztetés Albániával, hogy megvitassák az ország helyzetét, különös tekintettel arra, hogy nyáron választásokat tartottak, és szeptembertől új kormány vezeti Albániát. Igaz, az albán külügyi tárcavezető október végén már részt vett a V4-es és a nyugat-balkáni külügyminiszterek találkozóján, Gödöllőn - emlékeztetett.

Felidézte: már a gödöllői tanácskozás alkalmával nyilatkozatban erősítették meg a V4-es országok, hogy támogatják a Nyugat-Balkán euroatlanti integrációját. Albánia esetében is ösztönzik az ország közeledését az EU-hoz. Albánia a régió egyetlen országa, amely a NATO-nak már tagja, az uniónak azonban még nem - jegyezte meg.


A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy az Európai Bizottság októberben értékelte a csatlakozni szándékozó országok teljesítményét, és javasolta az Európai Tanácsnak, hogy decemberi ülésén adja meg a tagjelölti státust Albániának. A visegrádi országok egységesek abban, hogy Albániának meg kell kapnia ezt a státust, ugyanis ezzel elismernék azt a komoly fejlődést, amelyet az ország 1990 óta elért - mutatott rá. Hozzátette: az unió hitelességének erősítését segítené, ha ezeket az eredményeket is hangsúlyoznák, és nemcsak azt, hogy Albániának még milyen feltételeket kell teljesítenie.

Takács Szabolcs hangsúlyozta: Albániának fontos az albán közösségek helyzete a nyugat-balkáni térségben. Azzal kapcsolatban, hogy a V4 országai közül Szlovákia nem ismeri el Koszovó függetlenségét, azt mondta: abban viszont egységesek a visegrádi partnerek, hogy támogatni kell a Belgrád és Pristina közötti párbeszédet, és ezzel Albánia is egyetért. Mind az öt ország elismeréssel tekint arra, hogy a szerb és a koszovói vezetés elkötelezett az európai integráció mellett - közölte a helyettes államtitkár.

Címkék: Albánia, eu, Magyarország, V4

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.