Városlista
2022. január 28, péntek - Károly,

Hírek

2012. Január 30. 13:53, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Különös melegedést észleltek

Különös melegedést észleltek

Kétszer-háromszor gyorsabban melegszik a Golf-áramlat az Atlanti-óceánnál német tudósok megfigyelései szerint.

A Nature Climate Change című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány adatai nemzetközi kutatócsoport megfigyelésein és szimulációkon alapulnak. Ezek szerint a Golf-áramlat hőmérséklete az elmúlt száz évben 1,2 Celsius-fokkal, míg az Atlanti-óceán 0,4 fokkal emelkedett.

A Németország északi vidékén, Kielben működő Helmholtz Óceánkutató Központ szerint a jelenség más óceánok gyors áramlataira is igaz: helytálló a Japán és az Ausztrália, vagy épp a Brazília és az Afrika déli része előtt „elhúzó” áramlatokra.

A Golf-áramlat az egyik legerősebb tengeri áramlat. Az általa Amerikából Európába „szállított” meleg felelős Közép- és Észak-Európa viszonylag enyhe éghajlatáért. Az áramlat forrása a Mexikói-öbölben van, onnan visz másodpercenként akár 100 millió köbméter vizet észak felé az Egyesült Államok keleti partja mentén.

A kutatók azt vizsgálták, milyen mértékben változtak az ilyen meleg áramlatok az elmúlt évszázad során. Kiderült, az áramlatok felmelegedése jelentős mértékű és kisebb változásokkal jár együtt. E változások viszont hatással lehetnek az óceánban zajló szén-dioxid-felvételre, amely magasabb hőmérséklet mellett csekélyebb – mutattak rá a szakemberek.

„Összességében a hőmérsékleteket vizsgáló nyolc különböző adatbankot elemeztünk, a tengeráramlatok egy nagy felbontású óceánmodelljével pedig az adatokat felhasználva szimulációt végeztünk” – magyarázta Martin Visbeck, az óceánok fizikájával foglalkozó szakember. „Ezek alapján fel tudtuk tárni, hogy a nyugaton lévő part menti régiókban jóval magasabb volt a felmelegedés a globális átlagnál” – fűzte hozzá. A jelenség okai azonban még nem egyértelműek.

„Minden arra utal, hogy az óceánok globális áramlásában az éghajlatváltozás miatti változások zajlanak a szubtrópusok terjeszkedését okozva” – magyarázta Visbeck, aki szerint az óceánok hosszú távú „EKG-megfigyelésére” van szükség, mert szúrópróbaszerű mérésekkel igen nehéz felderíteni a kiváltó okokat.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 28. 18:01, péntek | Belföld

Elsodort egy rendőrt és nekiment két rendőrautónak egy amokfutó tinis autós

Nekihajtott kocsival egy rendőrségi autónak, elsodorta a mellette álló rendőrt, majd újabb rendőrségi autóval ütközött egy jogosítvánnyal nem rendelkező 16 éves fiatal Budapesten péntek hajnalban

2022. Január 28. 17:06, péntek | Belföld

Decemberben sem állt meg a villamos energia árának növekedése

Tavaly az utolsó hónapban is folytatódott a villamosenergia-árak emelkedése; decemberben a másnapi piacon újabb árcsúcsok dőltek meg

2022. Január 28. 16:05, péntek | Belföld

Évek óta jelentős számú új gyógyszer kap tb-támogatást

Évek óta jelentős számú gyógyszer kap újonnan társadalombiztosítási (tb-) támogatást, tavaly húsz betegségcsoportnál 31 új gyógyszer befogadásáról született döntés

2022. Január 28. 13:03, péntek | Belföld

Minden korábban mértnél alacsonyabb a januári álláskeresők száma

Idén januárban 249 ezer álláskereső szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) regiszterében