Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Június 03. 12:55, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - Svájci lap a túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséről

Külföldi sajtó Magyarországról - Svájci lap a túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséről

A Magyarországgal szembeni uniós túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséről írt a Neue Zürcher Zeitung című svájci lap hétfőn.

A kormány konszolidációs törekvéseit ismeri el az Európai Bizottság, amikor a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás megszüntetését javasolta a pénzügyminiszterek tanácsának, de ez csak óvatos optimizmusra ad okot - írta a Neue Zürcher Zeitung tudósítója, Meret Baumann.
A liberális-konzervatív svájci lap kiemelte, hogy a költségvetési hiány, illetve az államadósság a három, illetve a nyolcvan százalékos GDP-arányos határ alá csökkent, és a bizottság előrejelzései szerint 2013-14-ben is alatta marad ezeknek az értékeknek.
Optimistán hangzik az is, hogy az EU-n belül a magyar GDP nőtt a legjobban az első negyedévben. Aggodalomra ad ugyanakkor okot a lap szerint a hiányzó befektetési kedv, ami a magyar gazdaságpolitikával szembeni bizalmatlanság kifejeződése - írta a lap.
Az EU ajánlásaiban nem csak azt teszi szóvá, hogy a konszolidációs lépések a bevételi oldalra összpontosítanak, ami kérdéseket vet fel a fenntarthatóságukat illetően, de bírálja az ágazati különadót is - olvasható a cikkben.
http://www.nzz.ch/aktuell/wirtschaft/wirtschaftsnachrichten/nur-verhaltener-optimismus-in-ungarn-1.18090986
A tudósító egy külön jegyzetében úgy fogalmaz, hogy a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése siker Orbán Viktor számára, amivel ő "szerénytelenül dicsekszik is".
Félő, hogy a kormányfő elbizakodottá válik, hiszen bejelentette, hogy kilenc százalékára csökkentené a személyi jövedelemadót. Ez jól hangzik az egy év múlva a szavazóurnákhoz járuló választók fülében. Ugyanakkor "ez éppen az a téves adópolitika, amely megrongálta a magyar gazdasággal szembeni bizalmat" - írta Meret Baumann.
http://www.nzz.ch/aktuell/wirtschaft/reflexe/orban-zaubert-neue-einnahmequelle-aus-dem-hut-1.18090998

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).