Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Május 31. 16:39, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - Német, osztrák, cseh lapok az EPP és a Fidesz kapcsolatáról, az MNB-ről, Orbán Viktorról

Külföldi sajtó Magyarországról - Német, osztrák, cseh lapok az EPP és a Fidesz kapcsolatáról, az MNB-ről, Orbán Viktorról

A Spiegel Online német hírportál a Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) viszonyáról közölt elemzést pénteken angol nyelvű kiadásában, az osztrák Die Presse és a Wirtschaftsblatt a magyar kormány elleni bírálatokról, illetve az MNB hitelprogramjáról jelentetett meg cikket, míg a Právo című cseh lap a magyar miniszterelnökről közölt portrét.

Az Orbán-hatás - Az európai konzervatívok Magyarország-problémája című Spiegel-cikkben James Kirchick kiemelte: Európa jelentős része úgy véli, hogy Orbán Viktor "megtiporja az Európai Unió értékeit, és megsérti az alkotmányos demokráciát". Hozzátette: a magyar miniszterelnök európai konzervatív társai eddig többnyire csendben maradtak, de "ez hamarosan változhat". Kifejtette: amennyiben az Európai Bizottság a magyar kormány megbüntetését javasolja, az EPP-nek nem marad más választása, minthogy "hangnemet váltson" a pártcsalád magyar tagjával kapcsolatban, de nem valószínű, hogy fellép a Fidesz ellen. Egy meg nem nevezett, az EPP-hez közel álló brüsszeli német forrást idézve hozzátette: az európai szocialisták, liberálisok és zöldek "instrumentalizálják" a magyar kormány tevékenysége körüli vitákat, és minél hangosabban követelik az EPP-től, hogy nyilvánosan ítélje el a Fideszt, annál kevésbé valószínű, hogy a konzervatívok ezt megteszik, mert érvényesül a "szekértábor-mentalitás", ami a pártpolitika velejárója.
http://www.spiegel.de/international/europe/hungarian-government-puts-european-conservatives-in-tough-spot-a-902620.html
A Die Presse című osztrák lapban megjelent vendégkommentár szerzője, a Reiner Liesinger írói név alatt publikáló publicista-történész azt írta, hogy amióta Magyarországot egy nemzeti konzervatív kormány irányítja, "hűvös szél fúj" Brüsszel felől, és ez a szél egyre erősebb. A kétharmados többséggel felruházott kormány európai uniós mércével mérve nem konvencionális eszközökhöz nyúlt, hogy felszámolja a "posztkommunista-oligarcha struktúrákat" - fogalmazott a szerző a vezető osztrák konzervatív lapban. Orbán pártja tagja az Európai Néppártnak, amelyhez az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a német Kereszténydemokrata Unió (CDU), illetve a Keresztényszociális Unió (CSU) is tartozik - jegyezte meg. Mindenekelőtt azonban - írta - Orbán Viktor magyar hazafi, nem pedig egy "helyes fiú", ahogy azt ő maga is hangsúlyozta egy interjúban, amikor azt mondta, hogy a választók nem azzal bízták meg, hogy fősodorbeli politikát folytasson. "A hazaszeretet azonban a mai uniós világban megütközést kelt" - vélekedett a szerző. Míg a publicisztikában és a politikában folytatódni fog "Orbán szapulása", az autóipar "az előítéletek helyett a tényekre épít", az Audi például Győrben működteti legnagyobb motorgyárát - írta.
http://diepresse.com/home/meinung/gastkommentar/1412868/Europaeisches-Naseruempfen-ueber-den-unbotmaessigen-Ungarn
Magyarország beindítja a konjunktúramotort címmel számolt be a Wirtschaftsblatt a Magyar Nemzeti Bank hitelprogramjáról, amely átszámítva 2,6 milliárd euró eszközt jelent a konjunktúraélénkítésre. A központi bank azzal indokolja a lépést, hogy így ötven százalékkal több eszköz áll rendelkezésre kedvező vállalati hitelek nyújtására - emelte ki az osztrák gazdasági lap. A Raiffeisen és az UniCredit magyarországi leányvállalatai azt közölték a Wirtschaftsblattal, hogy igénybe veszik a programot, az Erste Bank lapzártáig nem adott nyilatkozatot a témában.
http://wirtschaftsblatt.at/archiv/printimport/1412942/Ungarn-zuendet-den-KonjunkturTurbo from=suche.intern.portal
A Právo című cseh független napilap Orbán 50. születésnapját ünnepli, a nacionalista kártya segítségével került a csúcsra címmel közölt portrét a magyar miniszterelnökről. Ivan Vilcek, a lap pozsonyi tudósítója megjegyzi: Orbán vitatott politikus, s ellenfelei szerint ma már se nem fiatal, se nem demokrata. A szerző, aki ismerteti Orbán életpályáját a Fidesz megalakulásától a második miniszterelnökségéig, azt állítja, hogy Orbán nagyon csalódott volt az első két szabad választás után, ezért "radikális fordulatra szánta el magát, s az eredetileg liberális politikusból nemzeti konzervatív politikussá vált", aki "egyre inkább használja a nacionalista kártyát, amely Magyarországon továbbra is aránylag hatékony". Vilcek rámutat, második miniszterelnöksége idején Orbán egyre gyakrabban kerül összetűzésbe az Európai Unióval, mert kihasználva a Fidesz kétharmados többségét, olyan törvényeket fogadtat el, amelyek nem tetszenek Brüsszelnek. Egy évvel a választás előtt a lakosság körében azzal próbálja növelni népszerűségét, hogy például petíciót indított az energiaárak csökkentésért. "Az ilyen akciók pontokat szereznek neki a széles közvélemény körében, miközben kevesen figyelnek arra, hogy Felcsúton, ahol Orbán felnőtt, sok milliárd forintért 3500 férőhelyes futballstadion épül. A falusi stadionban skyboxok és VIP-boxok lesznek arra való tekintettel, ha Orbán az öregfiúk csapatában pályára lépne, ami egyébként a szokása. A Fidesz körüli krém pedig kötelezően találkozókat rendez itt" - záródik a Právo Orbán-portréja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).