Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Június 07. 09:54, péntek | Helyi
Forrás: mti

Közegészségügyi kockázatok a Római-parton

Közegészségügyi kockázatok a Római-parton

Az áradás miatti vízkárok megelőzése és elhárítása mellett több figyelmet kell fordítani a vízben található szennyeződések és kórokozók okozta fertőzések elleni védekezésre.

A probléma különösen azokon a partszakaszokon jellemző, ahol nem épült ki a megfelelő védvonal. A méltán közkedvelt Római-parton az árvíz levonulása után idén is nagy mennyiségű hordalék eltakarítására és költséges fertőtlenítési munkákra kell felkészülni – hívja fel a figyelmet a Római partért Egyesület.

Kritikus szintet jelent a római-parti árvízi védekezésben a 750 centiméteres vízállás. Ennél a magasságnál a villamos művek szakemberei megszüntették az áramszolgáltatást, ennek következtében a helyi csatornarendszert működtető átemelő szivattyúk leálltak.

Az átemelés megszűnésével a parthoz közeli, elöntött ingatlanok emésztőgödreiből és a csatornarendszerből a folyó vize kimossa a szennyvizet, amely akadálytalanul terülhet el a környéken, végigzúdulva többek között a sétányokon, játszótereken, a kerékpárúton és az elöntött vendéglátóhelyek teraszain. A Duna hordaléka önmagában is szennyeződést okoz a parton (árvíz esetén a folyó felsőbb szakaszain fekvő települések kommunális hulladéka és egyéb szennyeződések is belekerülhetnek), a csatornák tartalma azonban drasztikusan megnöveli a közegészségügyi kockázatot.Korábbi árvizek után az ÁNTSZ által vizsgált víz- és talajmintákban több különböző baktérium – egyebek mellett coliform, fekália coliform, enterococcus és pseudomonas aeruginosa – koncentrációja is az egészségre veszélyes érték többszörösét mutatta. A kórokozók tehát mind az árhullám idején, mind annak levonulása után komoly veszélyt jelentenek a környéken élő, dolgozó, vagy ide látogató emberekre. A fertőtlenítés ezen felül minden alkalommal tetemes összeget emészt fel, továbbá a visszamaradt iszapos közeg ideális a szúnyogok elszaporodásához is. A fertőtlenítő szerek a vízi élővilágot, a növényzetet és az emberi szervezetet is súlyosan károsítják, ezekre mégis szükség van az esetleges járványok és olyan fertőzési lehetőségek elkerülésére, mint a szalmonella, hepatitis A és a calicivírus.

Világosan látszik, hogy a parthoz minél közelebb húzódó védmű megépítése elengedhetetlen a Római-part és a mögötte húzódó lakótelepek több tízezer lakója egészségének védelme érdekében. A parti éttermek, sütödék vendégei, a sétálni vágyók, vagy a kerékpározók jogos igénye, hogy tiszta, rendezett és egészséges zöld környezetben kapcsolódjanak ki. A Római partért Egyesület ezért továbbra is szorgalmazza és támogatja a tervezett mobilgát mielőbbi megépítését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Sport

A végén fordított a Fradi, döntőbe jutott a Magyar Kupában

A már bajnok Ferencváros jutott másodikként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, mivel szerdán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a másodosztályban éllovas Nyíregyházát, Balmazújvárosban.

2024. Április 25. 08:02, csütörtök | Sport

Második helyen zárt Benyó Máté Nyirádon

A szezonnyitó máriapócsi győzelem után Nyirádon a második helyet szerezte meg a Korda Racing csapatában versenyző Benyó Máté, Kovács Sámuel a dobogó legfelső fokára állhatott.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.