Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. Január 06. 15:22, csütörtök | PR

Klímás fűtés télen – Miért és hogyan?

Klímás fűtés télen – Miért és hogyan?

Amikor véget ér a nyári forróság, a legtöbben hónapokra megfeledkeznek légkondicionáló berendezésükről, elvégre ezekre csak a nagy melegben van szükség… vagy mégsem?

Sokaknak eszükbe sem jutna télen is használni a klímát, hiszen ilyenkor az ember pont, hogy melegebb hőmérsékletekre vágyik otthonában. Itt lépnek a színre a modern, hőszivattyús klímák.

A hőszivattyús klímák nem csak hűtésre, hanem fűtésre is használhatók, és bátran működtethetők a téli hónapok során (persze csak akkor, ha rendszeres karbantartást kapnak egy jó szakembertől).

A hőszivattyús klímák megfordítják a freon hűtőközeg áramlásának irányát, aminek köszönhetően a klíma párologtatója nem lehűl, hanem felmelegszik, és a berendezés így melegített levegőt fúj vissza a szobába.

Miért érdemes klímával fűteni télen?

Télen az otthoni levegő páratartalma megnő, ami nem csak a bútorokban tehet kárt, hanem penészesedést is okozhat. A klímaberendezések működési elvüknek köszönhetően szárítják is a szoba levegőjét, elkerülve ezzel a párásodással járó kellemetlenségeket.

Mi több, ha télen rendszeresen használja légkondicionálóját, akkor kevésbé valószínű, hogy a jég és a hó kárt tesznek majd a berendezésben. A klíma téli működtetésével keringésben tarthatja a berendezésben található olajat, ezzel pedig többféle probléma is elkerülhető az első nyári bekapcsoláskor.

A légkondicionálók továbbá spórolni is segítenek, különösen az olyan otthonokban, amelyek központi fűtést használnak. A helyett, hogy az egész házat vagy lakást be kellene fűtenie, elég csak abban a szobában bekapcsolnia a klímát, ahol épp tartózkodik.

A készülékeknek továbbá sokat segíthet, ha becsukja az ajtókat és az ablakokat, megakadályozva ezzel, hogy a meleg levegő elhagyja a szobát. Ne felejtsen el persze időnként szellőztetni, hiszen a klímák nem friss levegőt fújnak be kintről, hanem a szoba meglévő levegőjét forgatják működés közben.

Télen már a légkondicionálók beszerzése is egyszerűbben zajlik, hiszen ilyenkor sokkal jobban ráér minden klímaszerelő Budapesten. Ha szeretne klímával fűteni, akkor most van itt az ideje beszerezni és beszereltetni egy (vagy akár több) új készüléket otthonába!

De hogyan éli túl a klíma a téli hideget, miközben használom?

A legtöbb gyártó manapság számol vele, hogy az emberek fűtésre is szeretnék használni klímájukat, ezért úgy állítják össze készülékeiket, hogy készen álljanak a fagyos időjárás megpróbáltatásaira.

Ezek a készülékek vagy korlátozzák a hűtőanyag keringését a kondenzátorban, vagy lelassítják a ventilátorok működését, mesterségesen megőrizve ezzel a magas nyomást. Mindez lehetővé teszi, hogy helyes működtetés mellett a készüléknek télen sem essen baja az alacsony hőmérséklet miatt. Természetesen sosem árt, ha a fűtési és hűtési szezonok között egy szakembert is hív az általános karbantartási feladatok elvégzésére.

Tehát semmi baja nem lesz a klímának, ha télen is üzemel?

Habár a legtöbb modern készülék megfelelő használat esetén gond nélkül működtethető a fűtési szezon során, érdemes tisztában lenni az esetleges hibákkal, amik a hidegben előfordulhatnak.

Télen a fűtési üzemmód használatakor a kompresszor túlmelegedhet, ugyanis az olaj a hidegben túl sűrű lehet, hogy megfelelően keringhessen. Ez meghibásodást okozhat. Ha teheti, időnként engedjen be egy kis hideg levegőt a szobába, ami segít majd lehűteni a beltéri egységet.

Címkék: fűtés, klíma

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat