Városlista
2020. október 22, csütörtök - Előd

Hírek

2012. Augusztus 17. 11:59, péntek | Külföld
Forrás: Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti

Kizárná az euróövezetből a szabályok ellen vétőket az osztrák alkancellár

Kizárná az euróövezetből a szabályok ellen vétőket az osztrák alkancellár

Kizárná az euróövezetből a szabályok ellen vétő országokat az osztrák alkancellár, a kisebbik kormánypárt elnöke egy pénteki lapban megjelent nyilatkozata szerint.

Michael Spindelegger, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke a Kuriernak nyilatkozva bírálta a pártalapításra készülő Frank Stronach kanadai-osztrák nagyvállalkozót, aki azt szorgalmazza, hogy Ausztria lépjen ki az euróövezetből.
Spindelegger szerint Stronach euróellenes álláspontja "veszélyes" mert "a populizmust állítja előtérbe". Az ÖVP-elnök szerint Ausztriának szüksége van az euróra. "Minden második munkahely az exporttól függ" - jelentette ki.
Egyúttal úgy vélekedett, szükség van arra a lehetőségre, hogy ki lehessen zárni tagokat a valutaunióból, "ha nem tartják be a kötelezettségeiket". "Ha létezne ilyen lehetőség, akkor már következményekkel járt volna" - mondta. Spindelegger nem nevezte meg név szerint, mely országra vagy országokra gondol, Spanyolországot ugyanakkor kizárta ezek köréből. "Spanyolországban ingatlanpiaci buborék volt, de ők nem hitegettek minket" - fogalmazott.
Az uniós szerződések jelenleg nem teszik lehetővé egy tag kizárását az eurózónából. A költségvetési fegyelem erősítésének szándékával 25 EU-tagállam, köztük Ausztria márciusban megállapodást írt alá egymással arról, hogy az Európai Bizottság végső esetben a hazai össztermék (GDP) 0,2-2,5 százalékáig terjedő pénzbüntetést szabhat ki túl magas deficit vagy államadósság esetén.
Spindelegger úgy vélekedett, egy szerződésmódosítási folyamat akár öt évig is tarthatna, de már a módosítás szándéka is javítaná a fizetőeszközzel szembeni bizalmat.
Stronach, a Magna nemzetközi autóipari beszállító cég alapítója egy hete jelentette be, hogy szeptember végén pártot alapít. Politikai elemzők szerint van rá esély, hogy pártja bejusson a parlamentbe a 2013-as választásokon. A politológusok szerint mindenekelőtt az ÖVP-től és a populista, euroszkeptikus ellenzéki Osztrák Szabadságpárttól (FPÖ) hódíthat el szavazókat. Eddig mindössze három politikus erősítette meg a nyilvánosság előtt, hogy csatlakozna az új politikai erőhöz. Közülük ketten a nagyobbik kormánypárthoz, az Osztrák Szociáldemokrata Párthoz (SPÖ) tartoznak, a harmadik parlamenti képviselő a szintén populista Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) tagjaként került be a parlamentbe, jelenleg párton kívüli.

Címkék: Ausztria-EU

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 22. 11:00, csütörtök | Külföld

Rekordokat dönt Trump arizonai táncának nézettsége a médiában

Rekordokat dönt Donald Trump amerikai elnök arizonai kampányrendezvényén előadott táncának nézettsége az amerikai televíziókban és a közösségi médiában - jelentette az amerikai közszolgálati rádió (NPR) szerdán este.

2020. Október 22. 08:05, csütörtök | Külföld

A fertőzöttek száma a világban már meghaladta a 41,1 milliót, a gyógyultaké a 28 milliót

A világon már 41 171 093 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 130 597, a meggyógyultaké pedig 28 040 033 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli adatai szerint.

2020. Október 21. 15:08, szerda | Külföld

Franciaországban a napi esetszám csökkent, de a súlyos esetek és a halottak száma nő

Az elmúlt 24 órában 20 468 koronavírusos estet tártak fel Franciaországban, ami több, mint az előző napi 13 243, de elmarad a hétvégén és a múlt héten regisztrált 30 ezres napi esetszámoktól.

2020. Október 21. 11:03, szerda | Külföld

Önkéntes lesz az országos tesztelés Szlovákiában

Önkéntes lesz az országos koronavírus-tesztelés Szlovákiában. Aki azonban nem vesz részt rajta, kötelező módon tíznapos karanténba kell vonulnia