Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2013. Március 08. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kiváló hozamok az önkéntes nyugdíjpénztáraknál

Kiváló hozamok az önkéntes nyugdíjpénztáraknál

Elégedettek lehetnek a tavalyi hozamokkal az önkéntes nyugdíjpénztárak tagjai. A Stabilitás Pénztárszövetségbe tartozó intézmények – ez vagyon alapján a szektor 90 százalékát jelenti – a kezelésükbe tartozó vagyon 99,97 százaléka legalább az infláció elérő nyereséget produkáltak. A pénztári vagyon 60 százalékán 15 százalékosnál is nagyobb hozam keletkezett, ha pedig a teljes szektor teljesítményét átlagolnák, 15,57 százalékos hozamot kapnánk - írja a Világgazdaság.

A szép eredmények ellenére a szektor még mindig zsugorodik. A magánnyugdíjpénztárak taglétszáma az év végén már 70 ezer fő alatt volt, az önkénteseké is csökkent, a szövetség tagjainál 1,11 millió ügyfél volt már csak. Az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona tavaly komoly mértékben nőtt, 834 milliárd forintról 919 milliárdra, ebben Lehoczky szerint a hozam játszotta a legfontosabb szerepet. A tagdíjbevételek elmaradnak a 2007-es, 2008-as csúcsoktól, a szövetségben azonban már annak is örülnek, hogy 2012-ben 2011-hez képest nem csökkentek a befizetések, hiszen a cafeteria-elemek között nagy a verseny.

A nyugdíjpénztárak ráfordításait számottevő mértékben már nem lehet csökkenteni, a bevételek azonban tavaly sem fedezték a kiadásokat, így a szektor a PSZÁF adatai szerint 1,4 milliárd forintos működési veszteséget halmozott fel. Lehoczky szerint azonban a helyzet ennyire nem rossz, olyan években ugyanis, amikor pozitív hozamot ér el egy pénztár, a nem fizető tagok egyéni számlájáról a hozam terhére le lehet vonni azt az összeget, amely a minimális befizetés esetén a működési tartalékba kerülne, így 700 millió forinttal csökkenhet a veszteség.

Az egészségpénztáraknál jobb a helyzet. Az intézményeknél a tagok száma is nőtt tavaly, és lassan megközelíti az önkéntes nyugdíjpénztári tagságét. A tavalyi tagdíjbevétel 61 milliárd forint volt, ez csaknem 10 százalékkal nagyobb a 2011-esnél. Az egy pénztártagra jutó vagyon is növekedett, egy átlagos számlán az év végén csaknem 64 ezer forint volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: