Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Július 11. 05:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infopest

Kiosztották a társasjátékok Oscar-díját

Kiosztották a társasjátékok Oscar-díját

A társasjátékokról még neked is a Gazdálkodj okosan! ugrik be? Az a friss Év játéka díjnyertes Hanabi rácáfol minden klisére, amit a társasjátékokról eddig tudtunk!

Mint, ahogy minden szubkultúrának és szakmának megvannak a saját díjai, úgy a társasjátékosok is évről-évre kiosztják a játékok Oscar-díját, a Spiel des Jahres / Év játéka elismerést. Sokak számára már ismerős lehet a játékdobozokra nyomott kis, piros babérkoszorús bábú emblémája, amit a német kritikusok szűk csoportja oszt ki minden év júliusában az aktuális eresztés legjobbjának. Idén azonban minden várakozást felülmúltak, minden klisét felrúgtak és egy olyan játékot díjaztak, ami a legtöbb játékos kedvű embernek hatalmas élményt fog nyújtani.

A francia Antoine Bauza által tervezett Hanabi több szempontból elüt az eddigi évek díjazottjaitól, hiszen egy kisdobozos kártyajátékról van szó, ami ráadásul az egymás elleni versengés helyett összedolgozásra készteti a játékosokat. A Hanabi kifejezés japánul tűzijátékot jelent, innen is a társas témája – a játékosok célja, hogy közösen egy gyönyörű fényjátékot varázsoljanak az égre, mielőtt megérkezik a vihar. Mindenki kap ötféle színnel megjelölt kártyákat, amelyek 1-től 5-ig vannak megszámozva, és ezeket megfelelően csoportosítva próbálnak az asztalon sorokat kirakni.

Trükk is van azonban a dologban – a játékosok kifordítva tartják a kártyáikat, tehát saját lapjait senki nem ismeri, csak a többiek kombinációit láthatja. A játék során sorban olyan információkat oszthatunk meg a többiekkel, mint, hogy „ez a két lapod kék” vagy „ez a lapod egy hármas”, esetleg „nincs nálad egy fehér lap sem”. Ezekből az információkból kell gazdálkodnunk, kilogikáznunk, hogy melyik lapot tudjuk valamelyik sorra lerakni, hisz minél hosszabb sorokat tudunk kirakni közösen, annál nagyobb lesz a közönség tapsvihara. Viszont ha hibázunk, akkor villám csap le az égből és hamar kitörhet a vihar, ami az egész produkciót elmossa, ilyenkor közösen buktuk be a partit a játékkal szemben.

Azon kívül, hogy a Hanabi az utóbbi évek egyik legszórakoztatóbb party játéka, a kooperatív játékmenet is igazi újdonság lesz a ritkán társasozók számára. Amikor célunk nem az, hogy másoknak keresztbetegyünk, hanem, hogy úgy dolgozzunk össze, hogy a csoportot közös győzelemre vezessük, az valami teljesen új élményt ad. Sokaknak egyből előjön a gyermeki énje, amikor csak a győzelem a lényeg, így kisebb csalásoktól sem riadnak vissza („Ez a lap egy ötös, ééérted, ugye? Tudod a dolgod, tedd le azonnal!”) – ez a játék egyetlen gyengesége -, de amint rájövünk, hogy a játék öröme a lényeg, onnantól teljesen beszippant a tűzijátékos kártyajáték világa.

Idei karácsony tuti befutója lesz ez a farzsebben is elférő, hihetetlenül ötletes kártyapakli, de nem kell addig várnunk, a játék Magyarországon is elérhető, teljesen nyelv független. A Balcsi partján terítsük ki a strandtörülközőre, egy perc alatt elmagyarázzuk a többieknek a szabályokat, és biztos, hogy a römit meg az UNO-t sutba vágva ez lesz a nyaralás slágere.

Hegedűs Robin

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:46, csütörtök | Sport

Férfi kézilabda BL - Dániai vereségével kiesett a Veszprém

A Telekom Veszprém nem jutott tovább a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjéből, mivel 33-28-ra kikapott a dán Aalborg HB otthonában a szerdai visszavágón.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.