Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Szeptember 01. 05:57, vasárnap | Helyi
Forrás: MTI

Kíntornások fesztiváloznak Keszthelyen

Kíntornások fesztiváloznak Keszthelyen

Svájci, német, olasz lengyel és magyar résztvevők jóvoltából több mint félszáz tekerős zenegép lesz látható és hallható a jövő hét végén Keszthelyen a I. Nemzetközi Verklifesztiválon.

A Keszthelyi Turisztikai Egyesület, a Keszthelyi Térségi Vállalkozó Klub és a Sétáló Utcai Kereskedők Egyesülete közreműködésével a két éve a városban megnyílt Surber Zeneautomata és Fonográf Múzeum svájci tulajdonosának kapcsolatai jóvoltából szervezik az eseményt. Szeptember 7-én és 8-án mintegy nyolcvan svájci, német, olasz, lengyel és magyar kíntornás 58 zenegéppel szerepel.

A szervezők tájékoztatása szerint a rendezvény helyszíne a sétálóutca és a főtér, ahol a verklik muzsikáját kézművesek kirakódó vására, táncműsor és zenei fellépők egészítik ki. A közönség maga is megidézheti az 1920-30-as éveket, ugyanis jelmezversenyt hirdettek, hogy látványban, ruhákban is megelevenedjenek a boldog békeidők. A ruhákon kívül a legszebb zenegépet is díjazzák.


Az ötletadó, a svájci Hans-Jörg Surber és felesége 2011-ben nyitotta meg Keszthelyen a zeneautomatákat és fonográfokat bemutató múzeumát. Surber számos országba eljutva kíntornásként jó néhány kollégájával áll kapcsolatban, így idén májusban velük együtt kezdték el a különleges fesztivál előkészítését.

A szervezők azt remélik, hogy a hagyományteremtő programmal - amelyet kétévenként szeretnének megismételni - sikerül a Balatonnál kissé meghosszabbítani a nyári szezont, színvonalas kikapcsolódást nyújtva a hazai és külföldi turistáknak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben