Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2013. November 05. 05:32, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Kínában felgyorsultak a metróépítések a szmog miatt

Kínában felgyorsultak a metróépítések a szmog miatt

Kína nagy részén a szmogos napok számát tekintve a városok és a tartományok az idén rekordot állítottak be, s e helyzetnek is köszönhető, hogy országszerte felgyorsultak a metróépítkezések.

Szakértők szerint ugyanis a városi vasúthálózatok kiépítése lehet a súlyos levegőszennyezés elleni küzdelem egyik módja, amennyiben sikerül a jelentős károsanyag-kibocsátó autókból a metrószerelvényekbe terelni a lakosságot.

A fővárosban, ahol az önkormányzat is elismerte, hogy kritikus a helyzet, az év végéig hat új metróvonal megépítésébe kezdenek, együttes hosszuk meghaladja majd a 90 kilométert. Lesznek közöttük olyanok, amelyek a belváros tömegközlekedését tehermentesítik, mások az agglomerációba vezetnek majd. Jelenleg 17 földalatti vonalat vehetnek igénybe a pekingiek, 456 kilométer távon. A metrókocsik munkanapokon naponta körülbelül tízmillió utast szállítanak.

A húszmillió feletti népességű Peking és Sanghaj mellett más nagyvárosokból is metróépítéseket jelentettek. Összesen 35 városban folynak ehhez kapcsolódó beruházások, mintegy 800 milliárd jüan (1 jüan=36 forint) értékben. A kelet-kínai Csianghszi tartomány székhelyén, a csaknem ötmilliós Nancsang városban például öt metróvonal épül 168 kilométer hosszan. Összesen több mint 70 vonal kiépítése van folyamatban, s a már jóváhagyott beruházásokkal a költségek majdnem a duplájára fognak rúgni.


A kínai tudományos akadémia kutatásának eredménye szerint a gépjárművek kibocsátása a fővárosban 22,2 százalékban járul hozzá az egészségre különösen veszélyes 2,5 mikron, vagy annál kisebb porszemcsék koncentrációjához (PM2,5), vagyis nagyobb mértékben, mint az ipari üzemek.

Egyébként nyilvánosságra került: Kínában országos hálózatot hoznak létre, amely a PM2,5 mérést fogja végezni - eleinte csak a különösen veszélyeztetett térségekben.

A levegőszennyezés kérdése folyamatosan az érdeklődés középpontjában van Kínában, és hetekig folyt róla élénk vita idén januártól, amikor például Pekingben az erre vonatkozó mutatószám többszörösen meghaladta a kritikus szintet, és volt olyan nap, amikor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által biztonságosnak mondott határérték harmincszorosát is elérte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.