Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2012. Március 30. 14:11, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Kikerülhetnek a hullámsírból az Apollo–11 hajtóművei

Kikerülhetnek a hullámsírból az Apollo–11 hajtóművei

Felszínre akarja hozni az Apollo–11 holdmisszió több mint negyven éve az Atlanti-óceán mélyén fekvő rakétahajtóműveit az Amazon.com internetes áruház alapító-vezérigazgatója, Jeff Bezos.

Az űrrajongó milliárdos egy általa vezetett magánexpedíció keretein belül kutatta fel az F–1 rakétahajtóműveket. A kutatócsoport hanglokátorok segítségével térképezte fel a több mint 4200 méter mélyen fekvő hullámsírt. Az Amazon.com alapító-vezérigazgatója internetes közleményében árulta el, hogy felszínre akarja hozni az öt elsüllyedt hajtómű legalább egyikét.

A hajtóművek az Apollo–11 űrhajót elindító Saturn V holdrakéta részét képezték, és a terveknek megfelelően a felszállást követő néhány percen belül a tengerbe zuhantak. Négy nappal később pedig, 1969. július 20-án, Neil Armstrong és Buzz Aldrin már a Holdon sétáltak. „Egyelőre nem tudjuk, hogy milyen állapotban vannak” – írta Bezos. – Hatalmas sebességgel csapódtak az óceánba, és több mint negyven éve áznak a sós tengervízben. Másrészről persze nagyon strapabíró anyagból készültek.”

Bezos, aki ötévesen nézte végig a holdra szállást a televízióban, hozzátette: bár a hajtóművek még ma is a NASA tulajdonát képezik, reméli, hogy a leletek múzeumokhoz fognak kerülni. Az amerikai űrkutatási hivatal rendkívül izgatottan fogadta a felfedezés hírét.

A kiemelés időpontját azonban egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de annyi biztos, hogy az egyenként 5,8 méteres hajtóművek felszínre hozatala jóval hosszabb időt vesz majd igénybe, mint az a két és fél perc, amely idő alatt a rakétahajtóművek annak idején elhagyták a kilövőhelyet. Az űrkorszak kezdete óta számtalan „használt” hajtómű, illetve egyéb űrhajóalkatrész landolt az óceán fenekén, és nem tudni, hogy jelenleg milyen állapotban vannak.

A mélytengeri magánexpedíciók pedig hatalmas népszerűségnek örvendenek manapság a milliárdosok körében. Az Avatar című kasszasikert is jegyző James Cameron például a múlt hét végén tett látogatást egy mini-tengeralattjáróval a Föld legmélyebb pontjánál, amely a Csendes-óceán délnyugati medencéjében fekvő Mariana-árokban található. Sir Richard Branson brit milliárdos pedig az Atlanti-óceán legmélyebb pontjaként ismert Puerto Ricó-i árokhoz tervez expedíciót az év vége felé.

Egyelőre tisztázatlan, hogy a Bezos által vezetett kutatócsoport mikor bukkant rá a hajtóművekre. A milliárdos mindössze néhány részletet árult el a felfedezésről, így még azt sem tudni, hogy miként sikerült azonosítani a leleteket. A kiemelés költségeit illetően pedig mindössze annyit mondott, hogy magánfinanszírozással fog megvalósulni.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni