Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Június 02. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI/MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Kihirdették Az Országház Bora 2018 pályázat nyerteseit

Kihirdették Az Országház Bora 2018 pályázat nyerteseit

Második alkalommal választották meg Az Országház Borait; a pályázaton nyertes nyolc tétel az Országház fontosabb eseményein képviseli majd Magyarországot.

A borkészítés tudománya a honfoglalás előtti időkben gyökerezik, majd a magyarok a Kárpát-medencében fejlesztették tovább. A szőlő, a bor, a borkultúra mindig fontos szerepet töltött be a magyar hagyományban, Magyarországot évszázadok óta a nagy borkészítő nemzetek között tartják számon - idézte fel a bormustra díjainak pénteki átadásán az Országházban Kövér László, Országgyűlés elnöke.

Mint hozzáfűzte, a magyar törvényhozás régóta igyekszik szabályozni a borkészítést: már a 11. századból fennmaradtak a borra vonatkozó szabályok, és az Országgyűlés napjainkban is kiemelt figyelmet fordít a minőségi borkultúra fejlődésére.
Ezt a célt szolgálja Az Országház Bora elnevezéssel második alkalommal meghirdetett bormustra is - jegyezte meg Kövér László, hangsúlyozva annak fontosságát, hogy az Országházba érkező külföldi és hazai vendégek a magyar borok legjavát ízlelhessék meg.

Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke felidézte, hogy az általa vezetett zsűri márciusban választotta ki Az Országház Borait, figyelemmel arra a szempontra, hogy a nyertes tételek Magyarországot képviselik majd a Parlamentben.



A nyolc meghirdetett kategóriában idén már 160 tétel érkezett be, 17 történelmi magyar borvidék összesen 90 termelőjétől. Az olaszrizlingek közül a balatonfüredi Figula Pincészet 2015-ös Lőcze Olaszrizlingje; a furmintok és furmintalapú házasítások kategóriájában a tokaji Béres Szőlőbirtok 2015-ös Naparany Cuvée-je; az egyéb fehérborok csoportjában pedig a Balaton-felvidéki Dobosi Pincészet 2016-os Bio Kéknyelűje nyerte el Az Ország Bora címet.

A kékfrankosok közül a villányi Günzer Zoltán Pincészet 2012-es tételét, míg a bikavérek mezőnyéből az egri Petrény Pincészet szintén 2012-es Borgundi Bikavérjét választotta a zsűri; a legjobb kadarka a szekszárdi Eszterbauer Borászat 2017-es Nagyapám Kadarkája lett. A cabernet franc kategória első helyén az egri Juhász Testvérek Pincészetének 2011-es Cabernet Franc Grand Selectionja végzett, a tokaji aszúk közül pedig a tavalyi évhez hasonlóan a Grand Tokaj szállíthatja Az Országház Borát, ezúttal a 2013-as 6 puttonyos Szarvas Aszút.

A nyolc kategóriagyőztes borból kétszáz-kétszáz palackot vásárol az Országház, a termelők pedig a parlament épületét díszítő szőlészet és borászat szobor kicsinyített mását kapták.

Címkék: bor, országház

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során