Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Szeptember 14. 05:25, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Kiállítás nyílt Vámbéry Ármin életéről az MTA-n

Kiállítás nyílt Vámbéry Ármin életéről az MTA-n

A száz évvel ezelőtt elhunyt turkológus, Vámbéry Ármin életéről szóló kiállítás nyílt pénteken a Magyar Tudományos Akadémián (MTA).

Az MTA Könyvtár és Információs Központ Vasarely Termében látható Keletkutató dervisruhában című tárlat Vámbéry Ármin személye előtt tiszteleg, egyúttal képet nyújt hagyatékáról. A turkológus életéről és munkásságáról honlap is készült, így a tudós kéziratai és egyéb dokumentumai a nagyközönség számára is elérhetővé válnak - közölte az az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pénteken az MTI-vel.

Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár a közlemény szerint megnyitó beszédében kiemelte Vámbéry Ármin életének és munkásságának üzenetét a ma élő generációk számára, és reményét fejezte ki, hogy a centenárium alkalmából szervezett programoknak köszönhetően ez az üzenet egyre többekhez eljut. Beszélt továbbá a kormány keleti nyitás politikájáról, amely gazdasági és kulturális együttműködést egyaránt jelent.

Az 1832-ben született Vámbéry Ármin, a magyarországi keletkutatás talán legkülönlegesebb pályáját bejáró képviselője száz évvel ezelőtt, 1913. szeptember 15-én hunyt el. Neki köszönhetően kezdődött el hazánkban az egyetemi turkológiai oktatás, de az MTA tagjaként sokat tett a tudós testület könyvtárának gyarapításáért is: gyűjteményéből több mint hatszáz nyomtatott könyv és hatvan értékes török, perzsa és arab nyelvű kézirat került az Akadémia könyvtárába fia, Vámbéry Rusztem adományaként.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben