Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. December 08. 14:30, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Kevesebb mint 30 százalékot kapott a kormánypárt?

Kevesebb mint 30 százalékot kapott a kormánypárt?

Az orosz kormánypárt kevesebb mint 30 százaléknyi szavazatot kapott a vasárnapi parlamenti választásokon.

Állítja egy nem kormányzati szervezet olyan önkéntes megfigyelőkre hivatkozva, akik országszerte figyelemmel kísérték a voksolást.

A magát polgári megfigyelőnek nevező csoport a honlapján azt állította, hogy Vlagyimir Putyin pártja, az Egységes Oroszország a vidéki körzetekben az érvényes szavazatoknak csupán a 29,8 százalékát szerezte meg. Moszkvában a párt 25,8 százalékot kapott. Az „alulmaradt” pártok viszont rendre több szavazatot kaptak a hivatalos eredményben feltüntetettnél.

Korábban az MNO arról számolt be, hogy a vasárnapi oroszországi választások eredménye a szakértők szerint nem jelent nagyobb belpolitikai változást, a győztes Egységes Oroszország párt a szavazatveszteségei ellenére képes biztosan vezetni az országot.

A hétfő délelőtt kiadott előzetes eredmények alapján a választásokon Vlagyimir Putyin pártja, az Egységes Oroszország szerezte meg a szavazatok 49,54 százalékát, így a 450 fős dumában várhatóan 238 képviselői helye lesz. A második legtöbb szavazatot szerző Kommunista Párt 92, az Igazságos Oroszország Párt 64, a Liberális Demokrata Párt 56 mandátumra számíthat a dumában.

Az orosz rendőrség újabb több száz Putyin-ellenes tüntetőt tartóztatott le. A demonstrálók azzal vádolták meg az orosz miniszterelnököt és pártját, hogy meghamisította a vasárnapi parlamenti választások eredményeit.

Az őrizetbe vett személyek között van egy volt miniszter is, aki mostanában Putyin egyik leghevesebb bírálójának számít. Az ellenzéki megmozdulások miatt Moszkvában rendkívüli készültséget rendeltek el. A belügyminisztérium beismerte, hogy vidékről is küldtek rendőri erőket a fővárosba, „a lakosság biztonságának szavatolására”.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.