Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Július 26. 05:46, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Két koncertet vezényel Fischer Ádám a Salzburgi Ünnepi Játékokon

Két koncertet vezényel Fischer Ádám a Salzburgi Ünnepi Játékokon

Fischer Ádám vezényli a Salzburgi Ünnepi Játékokon a Mozart-matinék hétvégi koncertjeit szombat és vasárnap délelőtt a Mozarteum nagytermében.

Később Ingo Metzmacher, Rudolf Buchbinder, Ivor Bolton, John Eliot Gardiner és Hans Graf szerepel az ünnepi játékoknak ebben a ciklusában. Két templomi szonáta, az A-dúr klarinétverseny és Beethoven VI.(Pastorale) szimfóniája szerepel a műsorban, koncerteken a Mozarteum Zenekar játszik.

"Mozart összesen 17 templomi szonátát komponált 1772 és 1780 között, mindegyik Salzburghoz kötődik. Ezek nem olyan nagyszabású hangszeres alkotások, mint a szimfóniák, de az életmű részei - idézte fel a karmester az MTI-nek. - Mi az 1777-ben írt 278-as számút és a 329-es 1779-ben keletkezettet játsszuk Gereon Kleiner orgonakíséretével, mindkettő C-dúr hangnemű."

Jörg Widmann, a Budapesten is ismert német klarinétművész és termékeny zeneszerző szólaltatja meg Mozart utolsó versenyművét, az A-dúr klarinétversenyt. Barátja és bécsi szabadkőműves páholybeli társa, Anton Stadler klarinétvirtuóz számára komponálta a zeneszerző a művet 1791 októberében, majd december 5-én meghalt.


"A Pastorale szimfónia véleményem szerint nem nagyon illik egy Mozart-matiné elnevezésű programba, de a zenekar nagy odaadással készül rá, mert ezt a darabot mostanában lényegesen kevesebbet játsszák, mint két szomszédos alkotást, az ötödiket, vagy hetediket. A közönség és az előadók egyaránt nehéz előadások előtt állnak, mert Salzburgban is 39 fokos kánikulát jósolnak, a Mozarteumban pedig nincs légkondicionálás" - jegyezte meg Fischer Ádám.

A Mozart emlékét ápoló egyesület már 1856-ban épületeket keresett a városban a híres salzburgi konzervatórium, a Mozarteum számára, azt akarta, hogy az iskola mellett könyvtár, levéltár és koncertterem létesüljön.

Megvásárolták az egykori belügyminiszter, Joseph Lasser villáját, amelyet 1910-1914 között Richard Berndl tervei szerint alakítottak át. A ház a müncheni késői historizmus stílusát követi, barokk és szecessziós elemekkel.


A Nemzetközi Mozarteum Alapítvány(ISM) 1917-ben Bernhard Paumgartnert választotta igazgatóvá, aki megkezdte a képzés kiszélesítését, a zenei szakok mellett színháziak is indultak és a Mozarteum egyetemi rangra emelkedett.

Az ISM 1921 óta szorosan együttműködik a Salzburgi Ünnepi Játékokkal, Mozarteum nagyterme az egyik kiemelt helyszín. Bernhard Paumgartner indította el a Mozart-matinék sorozatát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.