Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Június 20. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Két hét és csődbe megy Argentína?

Két hét és csődbe megy Argentína?

Argentína egyre közelebb kerül ahhoz, hogy technikai értelemben is ki kelljen mondania az államcsődöt. Az országnak június 30-ig kellene rendeznie egy korábbi adósság-elengedési ügy miatt egy 1,3 milliárd dolláros csekket.

Azonban azt figyelembe véve, hogy 2010 óta a jegybanki devizatartalékból fizetik a lejáró adósságok megújítását, nagy valószínűséggel erre nemet kell mondaniuk. Az elmúlt 17 hónapban 15 milliárd dollárral csökkent a devizatartalék szintje, és a jelenlegi 28 milliárd dollár csupán év végéig tart ki - mondják az Equilor elemzői.

Ha gyökeresen nem változik a helyzet, újra technikai államcsődbe kerülhet az ország. A héten az amerikai Legfelsőbb Bíróság ugyanis úgy döntött, hogy a dél-amerikai országnak 1,3 milliárd dollárt kell kifizetnie azoknak a befektetőknek, akik nem voltak hajlandók belemenni a 2005-ben és 2010-ben végrehajtott államadósság átütemezésbe.

Ha Argentína megtagadja a törlesztést, akkor az amerikai hatóságok megakadályozhatják, hogy teljes mértékben kifizessék az átütemezett kötvényekkel rendelkezőket. A mostani állami fizetésképtelenség abban különbözhet a 2001-estől, hogy a hitelminősítők már rég nem a befektetésre ajánlott kategóriában jegyzik az országot. Vagyis kevésbé széles befektetői kört érinthet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).