Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Augusztus 20. 05:58, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Kelet-Ázsia egykori legnagyobb vasútállomását építenék újra Kelet-Kínában

Kelet-Ázsia egykori legnagyobb vasútállomását építenék újra Kelet-Kínában

Kelet-Ázsia egykori legnagyobb vasútállomását építenék újra a kelet-kínai Csinan városában, a tervet ugyanakkor ellenzői számos okból bírálják.

Az eredeti formájában 1908 és 1912 között felépített vasútállomás egykoron Kína leghíresebb látványosságai közé tartozott. Hermann Fischer német építész álmodta meg, amikor a város egy része német fennhatóság alá került. Az egyszintes, gótikus stílusú, impozáns épületet a megnövekedett utasforgalom, a létesítmény állapota és nem utolsó sorban német eredete miatt 1992-ben lebontották a városi hatóságok. Kínai sajtóbeszámolók szerint most korábbi formájában akarják újraépíteni.

A projekt, amely komoly történelmi értékkel bírna és valószínűleg számos turistát vonzana a városba, nem talált osztatlan támogatásra a lakosság és a szakma képviselőinek körében. Bírálói mindenekelőtt történelmi okokat hoznak fel, mondván az eredeti épület felépítését a helyi lakosság ellenezte, az német nyomásra, kényszerből készült el, az újraépítés ezt a kevésbé fényes korszakot, "az imperializmus szellemét" elevenítené fel.


Sokan ellenzik a projektet annak költségei miatt, amelyek teljes összege a becslések szerint mintegy másfél milliárd jüant (55,5 milliárd forint) tenne ki. Az újraépítés kivitelezését illetően is számos kétség merült fel az építészszakma képviselői között, az eredeti terveket ugyanis nem találja a városvezetés. Tavaly még Fischer unokáját is Csinanba hívták, ám tervrajzok hiányában ő is csupán fényképeket tudott a városnak adományozni.

Alaprajzok hiányában az új vasútállomás csupán az eredeti egy silány másolata lehet, helyette akár egy modern, új tervezésű épületet is fel lehetne húzni - vélik az ellenzők. A terveket a város vezetése tavaly év végén jóváhagyta, a kivitelezés részleteiről egyelőre nincsenek információk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése