Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. December 19. 05:23, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Kaspersky: etikai gátak dőltek le, nő a kibertér veszélyeztetettsége

Kaspersky: etikai gátak dőltek le, nő a kibertér veszélyeztetettsége

Etikai gátak dőltek le az idén a kibertérben: a jövőben egyre növekvő veszélynek lesz kitéve az emberek magánélete, valamint valós- és kiberpénze.

Jövőre a Kaspersky Lab szakértőinek véleménye szerint a kiberbűnözők tovább finomítják módszereiket, ezen belül is elsősorban a mobil eszközöket használók bankszámlájának megcsapolására szolgálókat. A trójai programok olyan kifinomult változatainak megjelenésére lehet számítani, amelyek fő célpontjai az Android operációs rendszeren futó eszközök lesznek.

Jelentős mértékben nőni fog a Bitcoint használók pénztárcáját, valamint a Bitcoin kereskedelmi platformokat célzó támadások száma is. A kiberbűnözők előszeretettel intéznek majd támadásokat a felhőszolgáltatók kiszemelt alkalmazottai ellen, mivel őket tekintik a biztonsági rendszerek leggyengébb pontjának. Az adatlopások mellett a támadók érdekeltek lehetnek az információk törlésében vagy módosításában, egyes esetekben ugyanis az adatok manipulálása értékesebb lehet azok számára, akik megrendelik a támadásokat.


A Snowden-ügy üzleti etikai gátakat rombolt le az idén a Kaspersky szerint, hiszen az általa kiszivárogtatott információkból kiderült, hogy az államok közötti kiberkémkedés célja akár üzleti előnyszerzés is lehet a "barátságos" vállalatok számára. A vállalatok ezért már nem tartják annyira erkölcstelen megoldásnak üzleti kémkedési szolgáltatások igénybe vételét. Terjed a testre szabott kémkedési szolgáltatásokat kínáló, szervezett csoportban dolgozó kiberzsoldosok alkalmazása.

Alexander Gostev, a Kaspersky Lab vezető biztonsági elemzője szerint megkezdődött az internet nemzeti szegmensekre bomlása. A Snowden-ügy hatására felerősödtek a külföldi szolgáltatások tiltását szorgalmazó igények. Ezek a törekvések pedig 2014-ben csak tovább fognak erősödni, és a jogszabályi korlátozások elkerülhetetlenül technikai akadályokban öltenek majd testet. Egy következő lépésben nagy valószínűséggel korlátozni fogják a külföldről történő hozzáférést egy adott ország adataihoz. Ez a tendencia az internet jelenleg ismert formájának az összeomlásához vezethet. Elképzelhető, hogy végül csak a (névtelenséget biztosító speciális technológia miatt jelenleg főként bűnözők által használt) "Darknet" marad az egyetlen igazi "World Wide Web" (világháló) - mutatott rá Alexander Gostev.

Ennek a folyamatnak az első jeleként novemberben Németország jelentette be, hogy a német hatóságok között történő összes kommunikációt az országon belül tartják. Brazília pedig egy, az Egyesült Államok területét elkerülő internets csatorna létesítésének szándékáról tett bejelentést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.