Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Június 18. 10:40, kedd | Helyi
Forrás: infopest

Józsefvárosi piac újratöltve

Józsefvárosi piac újratöltve

A józsefvárosi piac bérleti szerződésének felmondását sürgeti Kocsis Máté polgármester. Újpalota lakói petíciót adtak be a konténer piac megépítése ellen. Mi az összefüggés közöttük?

A VIII. kerület vezetője vasárnapi sajtótájékoztatóján bejelentette: mindkét felet nyomatékosan kéri, hogy vegye figyelembe a vonatkozó közbiztonsági, adóhatósági problémákat, és kezdeményezze a felmondást. A szerződéshez 150 napos felmondási idő kapcsolódik, így legkorábban öt hónap múlva zárhat be a Négy Tigris piac. A kezdeményezésről a józsefvárosi képviselő-testület szerdán egy hangúlag elfogadott támogató határozatot hozott.
Nem ez az első próbálkozás a piac bezárására. Egy évtizede napirenden van, azonban a politikusok elsiklottak felette. A családi büdzsé nem engedheti meg magának a költekezést. Az olcsó kínálatra igényt tartanak a polgárok.

A magyarok háromnegyede azt gondolja: a gazdasági válság miatt többen vesznek hamis vagy bizonytalan eredetű, de olcsó terméket. Az állítással csupán a magyarok 5 százaléka nem ért egyet.
A megkérdezettek 22 százaléka talán, míg 5 százaléka bármikor nyitott lenne hamis termék vásárlására. Ez az eredmény azt mutatja, hogy a tavalyi évhez képest 2 százalékkal nőtt a hamis termékeket, gondolkodás nélkül megvásárlók aránya, ám a vásárlást megfontolók aránya 5 százalékkal csökkent. – áll a Hamisítás Elleni nemzeti Testület 2012-es kutatási jelentésében.

Kocsis Máté a feketepiac melegágyának nevezte a területet, és jelezte: az önkormányzat hosszú ideje elkötelezett a bezárás mellett, amelyet eddig a helyzet jogi bonyolultsága akadályozott.

A polgármester szerint a piac évente 15 milliárd forint adóbevétel-kiesést jelent, nincs semmi racionális érv arra, hogy változatlan formában működjön. Hozzátette: nemcsak a kerület, hanem egész Budapest egyik bűnügyi gócpontja.
A kerület vezetője 400-ra teszi az ottani kereskedők számát, de ez a becslés eléggé képlékeny. Ismertette, hogy a tisztességes eladók ezután is teret kapnak Józsefvárosban, van igény az olcsó árukra, ezért az, aki a jogszabályokat betartva működik, könnyített eljárásban, kedvező feltételekkel kaphat megfelelő üzlethelyiséget a kerületben.

2012. decemberben civil fórumot hívott össze László Tamás XV. kerület polgármestere a Szentmihályi útnál tervezett, „konténervárosnak” nevezett beruházás ellen. Mint ismeretes Demján Sándor vezette csoporté az a 75 ezer négyzetméteres terület, ahol az ötezer konténerből álló piac megépülne. A tervezett kereskedelmi egység mellett két nagy bevásárlóközpont is működik, a Pólus Center a maga 58 ezer négyzetméterével, és az Asia Center 26 ezer négyzetméterrel.
A bérbe vevő MAPÜ Kft. (Magyar-Ázsiai Piacüzemeltető) tervei szerint rendőri piacfelügyelet, NAV-iroda, játszótér, park, mobil orvosi egység, vendéglátóhelyek lennének. Sok zöldfelületet terveztek a szolgáltató központba, a biztonságról pedig járőrszolgálat és kamerarendszer gondoskodna.
A polgármester szerint a beruházás semmiféle engedéllyel nem rendelkezik, és a kerület sem támogatja annak létrehozását. A konténereket egymás tetejére raknák, mint a kikötőkben.

Matkó Iván, a beruházó cég kommunikációs igazgatója a fórumon elmondta: a tiltakozások hatására változtattak az eredeti terveken, és már csak ötszáz „modern, színes és környezetbarát mobil egységet” és nem „konténereket” fognak a területre telepíteni.
A mobil egységek előre gyártott elemekből készülnek, telepítésük eleve ideiglenes jellegű, ezért nincs szükség építési engedélyre. Az építményre nem vonatkozik a 2012. január 1-jétől hatályos plázastop sem, hiszen a vásárcsarnok egyenként 14 négyzetméteres elemekből fog állni, azok pedig nem ütköznek a 300 négyzetméteres korlátba.

A területen öt méter széles és több száz méter hosszú utcasorok lennének, az utcákat nem szilárd burkolattal, hanem csupán murvával borítanák, azóta ezt módosította a beruházó, a felmerült igények miatt.
A polgármester hangsúlyozta, hogy a XV. kerületben már eddig magas faktorszámú a pláza jelenlét, amely tönkretette a Pestújhelyi út, a Rákos út és a Fő utca hajdan élénk kiskereskedelmi arculatát.

A kommunikációs vezető és a műszaki igazgató többször is azt hangsúlyozták, ha nem lesz igény a kereskedelmi és szórakoztató kínálatra, akkor egyszerűen lebontják.

Völcsei Dóra

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 19. 07:24, péntek | Kék hírek

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

Két ember meghalt, miután három autó összeütközött a XVIII. kerületben, a 4-es főút Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető szakaszán, a Billentyű utcánál, a vétkes sofőr elmenekült, ezért hajtóvadászatot indítottak után

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.