Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2013. November 16. 05:19, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Jövő szeptemberben Dél-Walesben lesz a következő NATO-csúcs

Jövő szeptemberben Dél-Walesben lesz a következő NATO-csúcs

Jövő szeptember 4-én és 5-én Dél-Walesben tartják a NATO következő csúcstalálkozóját - jelentette be pénteken Anders Fogh Rasmussen, az atlanti szövetség főtitkára.

Az már eddig is ismeretes volt, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének állam-, illetve kormányfői 2014-ben Nagy-Britanniában tartják következő összejövetelüket, de a pontos dátumot és a közelebbi helyszínt eddig nem határozták meg.

Közleményében Rasmussen kitért arra: nem sokkal a csúcstalálkozó után, 2014 végén befejeződik a NATO vezette afganisztáni ISAF harci misszió, és a következő évtől alapvetően kiképző-támogató jellegűvé alakul át az atlanti szövetség afganisztáni küldetése.


A csúcstalálkozónak az afganisztáni kérdéskör áttekintése mellett - Rasmussen megfogalmazása szerint - az is feladata lesz, hogy megerősítsék az Európa és Észak-Amerika közötti köteléket, ami "erőnk, biztonságunk és sikerünk forrása".

Ez a napirendi pont egyértelműen arra a problémára utal, hogy a NATO-n belül az elmúlt évtizedekben az európaiak egyre kisebb részt vállaltak a közös védelmi erőfeszítésekből - részesedésük a két évtizeddel előtti egyharmadról mostanra nagyjából egynegyedre csökkent -, és az amerikaiak méltányosabb arányokat szeretnének kialakítani.

A főtitkár közleménye utalt arra, hogy a következő csúcstalálkozó helyszíne, Nagy-Britannia az 1949-ben létrehozott NATO alapító országainak egyike, és mindig jelentős mértékben hozzájárult mind a szövetség műveleteihez, mind a közös biztonságpolitikai gondolkodás alakításához.

Címkék: diplomácia, nato

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.