Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. November 13. 05:16, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Joseph Kurtz lett az amerikai püspöki konferencia új elnöke

Joseph Kurtz lett az amerikai püspöki konferencia új elnöke

Joseph Kurtzot, a Kentucky állambeli Louisville érsekét választotta meg új elnökéül kedden az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciája.

Kurtz, a testület eddigi második embere a hároméves elnöksége után leköszönő Timothy Dolan New York-i érseket váltja a tisztségben. A püspöki konferencia új elnökhelyettese Daniel DiNardo, a texasi Galveston és Houston érseke. Kurtzot 2007-ben, DiNardót pedig 2006-ban egyaránt XVI. Benedek pápa nevezte ki.

A konzervatív beállítottságúként ismert 67 éves Kurtz a szavazatok valamivel több mint felével, 10 jelölt közül nyerte el az elnöki posztot. A püspöki konferencia új elnökének fő feladata az lesz, hogy az amerikai katolikus egyház irányvonalát összhangba hozza a márciusban megválasztott Ferenc pápa tanításával, aki a klérustól azt várja el, hogy az ideologizálás helyett a megbocsátásra helyezzék a hangsúlyt a megosztó társadalmi kérdésekben.


Az amerikai katolikus egyház vezetése ezek közül eddig alapvetően az azonos neműek házassága és az abortusz elleni küzdelemre összpontosított. A püspöki kar felemelte szavát az Obama-kormány azon rendelkezése ellen, hogy a munkáltatók biztosítsanak olyan egészségbiztosítást alkalmazottjaiknak, amely fedezi a mesterséges fogamzásgátlást is. Katolikus intézmények tucatjai nyújtottak be keresetet a vallási alapú kivételezés igényével. Az ügy hamarosan a Legfelsőbb Bíróság elé kerül.

A püspöki konferencia elnöke az országos ügyekben az amerikai katolikus egyház hivatalos hangja, és annak képviselőjeként jogosult fellépni a Szentszéknél.

A protestáns többségű Egyesült Államokban a katolikus egyház, amelynek csaknem 80 millió hívője van, a legnagyobb keresztény egyház. Brazília, Mexikó és a Fülöp-szigetek után az USA a negyedik legnagyobb katolikus lakossággal rendelkező ország. A washingtoni politikai elitből többek között az ország alelnöke, külügyminisztere és a képviselőház elnöke is római katolikus.

Címkék: társadalom, USA, vallás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:44, péntek | Kék hírek

Halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét Aszódon találták meg

Rabszolgaként dolgoztatták és halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét április 28-án találták meg járókelők Aszódon, az ügyben négy ember ellen indult eljárás