Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Október 09. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Jön a pedagógussztrájk

Jön a pedagógussztrájk

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) kezdeményezi a sztrájkbizottság létrehozását -közölte a szakszervezet elnöke. Galló Istvánné a héten egyeztet Mendrey Lászlóval, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnökével is.

Galló Istvánné a távirati irodának nyilatkozva megjegyezte: nagyon sokat várnak attól a kezdeményezésüktől, hogy az Országgyűlés tartson Galló a vitanapot a köznevelési törvényről, illetve hogy támogatják-e külön parlamenti bizottság létrehozását az ügyben.

A PSZ elnöke azt is hangsúlyozta, nem csupán a pedagógus életpályamodellről van szó – azt ebben a formában korábban sem támogatták, mivel elhibázottnak tartják a megemelt óraszámok, a növekvő munkateher és elfogadhatatlan minősítési rendszer miatt.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken jelentette be: a kormány a tanári fizetések 2013. szeptember 1-jei emelését 2014 elejéig elhalasztja, ezzel 73 milliárd forintot takarít meg. Ha 2013-ban a tervezett egy százaléknál nagyobb lesz a gazdasági növekedés, akkor visszahozzák a korábbi időpontot. Az emberi erőforrások minisztere szerint nem végleges a kormány döntése a pedagógusbér-emelés elhalasztásáról, a jövő évi gazdasági számok tükrében még változhat. Balog Zoltán pénteken a bejelentéssel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, 'súlyos döntésekre' van kényszerítve a magyar kormány, hogy elkerülje Brüsszel túlzottdeficit-eljárását.

Az intézkedés ellen tiltakozott a másik érdekvédelmi szervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is. Az érdekképviselet arra kérte a kormányt: gondolja át a köznevelési törvény további rendelkezései bevezetésének elhalasztását is.

Az ellenzéki pártok hevesen bírálták a kormány döntését, a Fidesz szóvivője úgy fogalmazott: a Fidesz megérti a pedagógusok csalódottságát amiatt, hogy négy hónappal csúszhat a béremelésük, de az nem biztos, hogy így is lesz, az erről szóló döntés ugyanis még nem végleges. Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője azt mondta, azon fognak dolgozni, hogy legyen pedagógusbér-emelés 2013 őszén.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár