Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. November 16. 14:14, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Jó lenne ha csatlakozna, de nem akarnak újabb problémákat

Jó lenne ha csatlakozna, de nem akarnak újabb problémákat

Az Európai Unió ajtaja nyitva áll, és Horvátország felvételét követően kívánatos lenne, ha Szerbia válna a következő tagjelöltté.

Mindamellett Brüsszelnek az az óhaja, hogy ne terheljék az uniót újabb problémákkal. Pristinának és Belgrádnak rendeznie kell kapcsolatait – nyilatkozta kedden az egyik belgrádi TV-nek Vincente Deger, az EU belgrádi képviseletének vezetője.

„Az EU nem jelölte meg feltételként, hogy Belgrádnak el kell ismernie Pristinát” – mondta Deger. Hozzátette: „Amire viszont szükség van, az a jószomszédi kapcsolatok kiépítése, az emberek és az áruk szabad áramlásának a biztosítása, és lépésről lépésre meg kell teremteni a kölcsönös bizalmat a partnerek között, aminek az egyetlen módja a párbeszéd”.

Vincente Deger szerint az elkövetkező hetek forgatókönyve a következőképpen néz ki: az uniós országok külügyminiszterei Stefan Füle bővítési biztossal december 5-én megvitatják, hogy Szerbia és Montenegró milyen eredményeket ért el a reformok megvalósításában és az uniós felzárkózással kapcsolatos feltételek teljesítése terén.

Minderről tájékoztatni fogják az uniós országok állam- és kormányfőit, akik december 9-én ülnek tárgyalóasztalhoz. Az egyik napirendi pont lesz az EU-nak az a javaslata, hogy Szerbiának adják meg a tagjelölti státust és feltételesen jelöljék ki a csatlakozási tárgyalások megkezdésének időpontját is. Deger szerint Szerbia esetében figyelembe fogják venni, hogy Belgrád milyen eredményeket ért el a reformok terén és a regionális együttműködésben, milyen a helyzet Koszovóban, és mi a helyzet a Belgrád és Pristina közötti párbeszéddel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.