Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. November 29. 13:51, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Jó döntés volt az IMF-hez és az Európai Bizottsághoz fordulni

Jó döntés volt az IMF-hez és az Európai Bizottsághoz fordulni

Az Európai Unió szavahihetősége a tét most, hiszen válság van, mindenhol megszorítások lépnek életbe, miközben az uniós kasszán nem lehet szorítani.

Ahol kötelezettséget vállaltunk, teljesíteni kell azt – jelentette ki Janusz Lewandowski uniós költségvetési biztos a közrádió egyik műsorában. Lewandowski szerint helyes döntés volt, hogy Magyarország az IMF-hez és az Európai Bizottsághoz fordult.

Janusz Lewandowski uniós költségvetési biztos a közrádióban elmondta: helyes döntés volt, hogy Magyarország az IMF-hez és az Európai Bizottsághoz fordult. Hangsúlyozta ugyanakkor: jó az elővigyázatosság, de Magyarországnak a saját házi feladatát is el kell készítenie. Nem Kelet- és Közép-Európában van a gond, de függünk egymástól.

Felhívta a figyelmet arra: az európai uniós költségvetés más természetű, mint a nemzeti, hét évre terveznek, nem egyre, mint a tagállamoknál. Ráadásul a legfontosabb, hogy a periódus végén legyen pénz. A mostani ciklusban is a 2011-2012-2013-as év a fontos, hiszen ekkor érnek be a programok, melyekre pályáztak a szervezetek, régiók – érvelt a biztos.

Beszélt arról is: a mostani körülményeken nem tudunk változtatni, de el kell kezdeni arról tárgyalni, miből élünk 2014 és 2020 között. Erre körülbelül egy évünk van. Annyi biztos, hogy krízisben nehezebb racionális döntéseket hozni.

Hozzátette: nagyon realistának kell lennünk. Mi most a 2013-as mutatókat, és az arra az évre rendelkezésre álló forrásokat vesszük alapul, és az azt követő hét évre hétszer ennyit kalkulálunk. Így nem növekvő gazdasággal számolunk. Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a 2007 és 2013 közötti időszakra jutott 864 milliárd eurós büdzsével terveznek a következő ciklusra is, ez a tagállamok összeadott GDP-jének az egy százaléka.

Arra a kérdésre, hogy szerinte lesz-e 2020-ban még euró, azt válaszolta: nem vagyok jós és spekulálni sem szeretnék, az a piac dolga. Mint európai politikusnak azonban a jobbik forgatókönyvre kell spekulálnia, az a dolga, hogy tegyen a közös pénzért.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.