Városlista
2019. december 5, csütörtök - Vilma

Hírek

2013. Május 30. 09:43, csütörtök | Életmód
Forrás: mno.hu

Jelöld ismerősnek a gyereked az interneten!

Jelöld ismerősnek a gyereked az interneten!

Tétovázik, ha durva, esetleg fenyegető tartalommal találkozik az interneten? Nem tudja, mit kellene lépnie, ha felkavaró posztokat közöl ismerőse vagy gyermekének barátja a Facebookon? Megmondjuk, mit tegyen.

Közhely, hogy az élet lassan kizárólag a közösségi oldalakon zajlik, ezért is figyelemre méltók a fiatal generáció internetezési szokásait vizsgáló tanulmányok.

Gyermekeink valóban a neten „élnek”, nem ritka, hogy a saját életüket komolyan meghatározó történéseket az éterben osztják meg egymással ahelyett, hogy velünk beszélnék meg. Levelesládájukban mégsem turkálhatunk, üzeneteiket nem olvasgathatjuk, a legtöbb, amit tehetünk, ha legalább magunk is ismerősnek jelöljük, így némi betekintést nyerhetünk a mindennapjaiba.

Nem pusztán azért fontos ez, mert valamelyest követhetjük a rezdüléseit, jó esetben láthatjuk, kik a barátai, ismerősei, mi iránt érdeklődik igazán. Fontos, hogy megtanítsuk neki a netes etikett szabályait.

Nem tudjuk ezeket? Nézzünk utána! Az utóbbi időben több olyan oldal is útjára indult, amelynek célja a gyermekek biztonságának megőrzése ebben a látszólag steril, ám annál változékonyabb, követhetetlenebb világban.

A szabály hasonló a tévéműsorok nézéséhez: próbáljunk minél több információhoz jutni a netről, az első időben ne sajnáljuk az időt, üljünk oda a gyerek mellé, tanítsuk!

A böngészőkben, illetve számítógépeken, tableteken, okostelefonokon minden esetben van lehetőség tartalomszűrésre, vagyis eleve megóvhatjuk a kicsiket egy sor káros laptól.

Természetesen lehetőségünk van egyes oldalakat „feljelenteni”: ha pedofil tartalommal, zaklatással, rasszista, idegengyűlöletre uszító oldallal, erőszakos tartalmat megjelenítő oldallal, hozzájárulása nélkül, sértő módon hozzáférhetővé tett tartalommal, drogfogyasztást kínáló, -fogyasztásra csábító oldallal találkozniuk, pillanatig se habozzunk, azonnal jelentsük be! Lehetőségünk van erre itt és itt. Amennyiben egy tartalom bűncselekményt valósít meg (pl. zaklatás), közvetlenül a rendőrséghez is fordulhatunk. Fontos, hogy ne pusztán szörnyülködjünk azon, mi mindent találunk: ha szükséges, jelentsük be mihamarabb!

A Safeinternet.hu oldalon szülők, gyerekek, tanárok külön-külön is találnak számukra nélkülözhetetlen, illetve friss információkat, tippeket.

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 04. 08:54, szerda | Életmód

A klímaváltozásnak jelentős egészségkárosító hatása van

A klímaváltozás jelentős egészségkárosító hatással bír - mutatott rá friss jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely szerint bár egyre többen szenvednek hőstressztől,

2019. December 04. 07:11, szerda | Életmód

Térítésmentes meddőségi szűrőprogram indul elsősorban férfiaknak

Térítésmentes, elsősorban a családalapítás előtt álló férfiakat célzó meddőségi szűrőprogram indításáról írt alá megállapodást kedden az Egyházi Kórházak Egyesülése és a Merck Kft.

2019. December 04. 05:00, szerda | Életmód

Az elmúlt tíz év lehet a Föld eddigi legmelegebb évtizede

A kutatók már most szinte biztosak abban, hogy a 2010-2019 közötti átlaghőmérséklet a legmelegebbé tette az idén befejeződő évtizedet a rendszeres mérések kezdete óta.

2019. November 30. 09:16, szombat | Életmód

Segít tovább megőrizni a mentális fittséget a sok társas- és kártyajáték

Az Edinburghi Egyetem tudósai arra jutottak, hogy azok, akik rendszeresen játszanak nem digitális játékokat, jobb eredményeket érnek el a gondolkodást igénylő és memóriatesztekben a 70-es éveikben