Városlista
2020. augusztus 9, vasárnap - Emőd

Hírek

2013. Május 30. 09:43, csütörtök | Életmód
Forrás: mno.hu

Jelöld ismerősnek a gyereked az interneten!

Jelöld ismerősnek a gyereked az interneten!

Tétovázik, ha durva, esetleg fenyegető tartalommal találkozik az interneten? Nem tudja, mit kellene lépnie, ha felkavaró posztokat közöl ismerőse vagy gyermekének barátja a Facebookon? Megmondjuk, mit tegyen.

Közhely, hogy az élet lassan kizárólag a közösségi oldalakon zajlik, ezért is figyelemre méltók a fiatal generáció internetezési szokásait vizsgáló tanulmányok.

Gyermekeink valóban a neten „élnek”, nem ritka, hogy a saját életüket komolyan meghatározó történéseket az éterben osztják meg egymással ahelyett, hogy velünk beszélnék meg. Levelesládájukban mégsem turkálhatunk, üzeneteiket nem olvasgathatjuk, a legtöbb, amit tehetünk, ha legalább magunk is ismerősnek jelöljük, így némi betekintést nyerhetünk a mindennapjaiba.

Nem pusztán azért fontos ez, mert valamelyest követhetjük a rezdüléseit, jó esetben láthatjuk, kik a barátai, ismerősei, mi iránt érdeklődik igazán. Fontos, hogy megtanítsuk neki a netes etikett szabályait.

Nem tudjuk ezeket? Nézzünk utána! Az utóbbi időben több olyan oldal is útjára indult, amelynek célja a gyermekek biztonságának megőrzése ebben a látszólag steril, ám annál változékonyabb, követhetetlenebb világban.

A szabály hasonló a tévéműsorok nézéséhez: próbáljunk minél több információhoz jutni a netről, az első időben ne sajnáljuk az időt, üljünk oda a gyerek mellé, tanítsuk!

A böngészőkben, illetve számítógépeken, tableteken, okostelefonokon minden esetben van lehetőség tartalomszűrésre, vagyis eleve megóvhatjuk a kicsiket egy sor káros laptól.

Természetesen lehetőségünk van egyes oldalakat „feljelenteni”: ha pedofil tartalommal, zaklatással, rasszista, idegengyűlöletre uszító oldallal, erőszakos tartalmat megjelenítő oldallal, hozzájárulása nélkül, sértő módon hozzáférhetővé tett tartalommal, drogfogyasztást kínáló, -fogyasztásra csábító oldallal találkozniuk, pillanatig se habozzunk, azonnal jelentsük be! Lehetőségünk van erre itt és itt. Amennyiben egy tartalom bűncselekményt valósít meg (pl. zaklatás), közvetlenül a rendőrséghez is fordulhatunk. Fontos, hogy ne pusztán szörnyülködjünk azon, mi mindent találunk: ha szükséges, jelentsük be mihamarabb!

A Safeinternet.hu oldalon szülők, gyerekek, tanárok külön-külön is találnak számukra nélkülözhetetlen, illetve friss információkat, tippeket.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 08. 08:12, szombat | Életmód

Elhanyagolható hatása van a kijárási korlátozásoknak a globális hőmérsékletre

Kevés hatással van a klímaváltozásra a légszennyezés csökkenése és az üvegházhatású gázok kibocsátásnak drámai visszaesése,

2020. Augusztus 06. 07:17, csütörtök | Életmód

Az egészségi állapotot is figyelembe kell venni az elhízottság megállapításánál

Az új kanadai irányelvek szerint nemcsak a testsúlyt, hanem az egészségi állapotot is figyelembe kell vennie az orvosnak, mielőtt a pácienst elhízottnak ítéli - számolt be róla a BBC hírportálja.

2020. Augusztus 05. 14:04, szerda | Életmód

Az erőkifejtés vagy testmozgás miatt kapnak hőgutát a kutyák az esetek háromnegyedében

Az erőkifejtés vagy testmozgás, amely lehet akár a gazdival közös séta, játék vagy futás is, a felelős a potenciálisan halálos kimenetelű hőguta kialakulásáért a kutyáknál az esetek 74 százalékában

2020. Augusztus 05. 08:07, szerda | Életmód

A dinoszauruszok is szenvedhettek rákban

Új kutatások szerint agresszív csontrákja lehetett egy centrosaurusnak, amelynek fosszíliáját még 1989-ben tárták fel a kanadai Alberta tartományban lévő dinoszauruszparkban.