Városlista
2019. október 18, péntek - Lukács

Hírek

2013. Május 30. 09:43, csütörtök | Életmód
Forrás: mno.hu

Jelöld ismerősnek a gyereked az interneten!

Jelöld ismerősnek a gyereked az interneten!

Tétovázik, ha durva, esetleg fenyegető tartalommal találkozik az interneten? Nem tudja, mit kellene lépnie, ha felkavaró posztokat közöl ismerőse vagy gyermekének barátja a Facebookon? Megmondjuk, mit tegyen.

Közhely, hogy az élet lassan kizárólag a közösségi oldalakon zajlik, ezért is figyelemre méltók a fiatal generáció internetezési szokásait vizsgáló tanulmányok.

Gyermekeink valóban a neten „élnek”, nem ritka, hogy a saját életüket komolyan meghatározó történéseket az éterben osztják meg egymással ahelyett, hogy velünk beszélnék meg. Levelesládájukban mégsem turkálhatunk, üzeneteiket nem olvasgathatjuk, a legtöbb, amit tehetünk, ha legalább magunk is ismerősnek jelöljük, így némi betekintést nyerhetünk a mindennapjaiba.

Nem pusztán azért fontos ez, mert valamelyest követhetjük a rezdüléseit, jó esetben láthatjuk, kik a barátai, ismerősei, mi iránt érdeklődik igazán. Fontos, hogy megtanítsuk neki a netes etikett szabályait.

Nem tudjuk ezeket? Nézzünk utána! Az utóbbi időben több olyan oldal is útjára indult, amelynek célja a gyermekek biztonságának megőrzése ebben a látszólag steril, ám annál változékonyabb, követhetetlenebb világban.

A szabály hasonló a tévéműsorok nézéséhez: próbáljunk minél több információhoz jutni a netről, az első időben ne sajnáljuk az időt, üljünk oda a gyerek mellé, tanítsuk!

A böngészőkben, illetve számítógépeken, tableteken, okostelefonokon minden esetben van lehetőség tartalomszűrésre, vagyis eleve megóvhatjuk a kicsiket egy sor káros laptól.

Természetesen lehetőségünk van egyes oldalakat „feljelenteni”: ha pedofil tartalommal, zaklatással, rasszista, idegengyűlöletre uszító oldallal, erőszakos tartalmat megjelenítő oldallal, hozzájárulása nélkül, sértő módon hozzáférhetővé tett tartalommal, drogfogyasztást kínáló, -fogyasztásra csábító oldallal találkozniuk, pillanatig se habozzunk, azonnal jelentsük be! Lehetőségünk van erre itt és itt. Amennyiben egy tartalom bűncselekményt valósít meg (pl. zaklatás), közvetlenül a rendőrséghez is fordulhatunk. Fontos, hogy ne pusztán szörnyülködjünk azon, mi mindent találunk: ha szükséges, jelentsük be mihamarabb!

A Safeinternet.hu oldalon szülők, gyerekek, tanárok külön-külön is találnak számukra nélkülözhetetlen, illetve friss információkat, tippeket.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Október 18. 08:48, péntek | Életmód

Az emberek többsége jobban bízik a robotokban, mint a főnökében

Az emberek többsége, 64 százaléka jobban bízik a robotokban, mint a feletteseiben;

2019. Október 18. 07:18, péntek | Életmód

Mikrofonnal diagnosztizáták a térdízület gyulladását

Egy új angol kutatás szerint mikrofon segíthet diagnosztizálni a térdízület gyulladását.

2019. Október 17. 07:14, csütörtök | Életmód

Alkalmas lehet növénytermesztésre a Hold és a Mars talaja

Holland kutatók növényt termesztettek a Mars és a Hold talajához hasonlító, az amerikai űrkutatási hivatal szakemberei által kifejlesztett talajban.

2019. Október 16. 18:16, szerda | Életmód

Láthatóvá tették a rejtőzködő rákos sejteket az immunrendszer számára

Egy új módszerrel kutatók láthatóvá tették a rákos sejteket az immunrendszer számára és segítették, hogy az megsemmisítsen olyan daganatokat, amelyeket az immunterápia más formái nem képesek észlelni.