Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2011. December 29. 15:06, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MSNBC

Új sziget képződött a Vörös-tengerben

Új sziget képződött a Vörös-tengerben

Új „lakója” van a Vörös-tengernek: egy füstölgő sziget.

A sziget a hónap elején jött létre egy vad kitörés következtében. Mivel laza vulkáni törmelékből áll, így valószínűleg nem lesz hosszú életű.

A híradások szerint a halászok 90 láb (30 méter) magasra feltörő lávaszökőkutakat láttak december 19-én. Erik Klemetti, az ohiói egyetem vulkanológusa szerint ezen a napon kezdődhetett a kitörés.

A rákövetkező napon hamuoszlopokat figyeltek meg a helyszínen a NASA Terra és Aqua műholdjainak MODIS (Mérsékelt Felbontású Képalkotó Spektrodiaméter) készülékei. Az Aqua ózonnyomkövető készüléke emelkedett kén-dioxid-szintet mutatott, ami szintén alátámasztja a kitörés elméletét. December 23-ra pedig egy új szigetnek kinéző képződmény jelent meg Jemen nyugati partjainál a Vörös-tengerben.

A vulkáni tevékenységre a Zubair-csoport mentén került sor, ami kis szigetek csoportja, melyek nagyjából északnyugat-délkelet irányban terülnek el. A szigetek egy pajzsvulkánból alakultak ki és emelkedtek a tengerszint felé.

A szigetek sokszor tünékenyek, mivel ezek általában laza vulkáni törmelékből állnak, így a hullámzás nagyon gyorsan pusztítja őket.

Az újonnan kialakuló szigetek nem szokatlanok. Többek között ilyen sziget az Izland melletti Surtsey, de észleltek ilyeneket az indonéziai Krakatau kalderájában (Anak Krakatau), valamint Tongánál (Hunga Tonga-Hunga Ha'apai).

Címkék: sziget, vulkán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 07:41, szerda | Belföld

Hamarosan indul a területvédelmi tartalékosok toborzása!

A területvédelmi tartalékos rendszer keretét teljessé tettük, a következő feladatunk az építkezés, nemsokára nagyszabású toborzásba kezdünk

2024. Május 08. 06:00, szerda | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: akik a NATO-t háborúba akarják vonni, azok világháborút akarnak kirobbantani

Akik a NATO-t háborúba akarják vonni, azok világháborút akarnak kirobbantani - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kedden Budapesten, a Magyar Atlanti Tanács (MAT) konferenciáján.

2024. Május 07. 14:09, kedd | Belföld

Hétvégén kezdődik az Élelmiszerbank adománygyűjtő akciója

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei legnagyobb adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet 3000 önkéntese az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban gyűjti a felajánlásokat.

2024. Május 07. 14:07, kedd | Belföld

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

A magyarok 69 százaléka rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül, azonban az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét