Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2013. November 13. 05:10, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Izrael mintegy húszezer új lakást építene Ciszjordániában

Izrael mintegy húszezer új lakást építene Ciszjordániában

Izrael azt tervezi, hogy további mintegy húszezer új lakást épít az 1967-ben megszállt Ciszjordániában.

Az új pályázatokat a lap szerint egy kormányzati honlapon tették közzé még John Kerry amerikai külügyminiszter múlt heti látogatása előtt. A palesztinokat már az is a végletekig feldühítette, hogy az izraeli hatóságok korábban háromezer-ötszáz ciszjordániai, azt megelőzően pedig ezerötszáz kelet-jeruzsálemi lakás felépítését jelentették be.

Az újabb tervpályázatok Ciszjordánia számos települését bővítenék az utóbbi évtizedek gyakorlatához képest szokatlanul nagyszámú otthon, egyidejű megépítésével, megkérdőjelezve ezzel az izraeli tárgyalási szándék komolyságát a július végén újraindult palesztin-izraeli béketárgyalásokon.

A lakásügyi minisztérium ezúttal a Jeruzsálemtől keletre fekvő, Maale Adumim telepesvárost Jeruzsálemmel összekötő, úgynevezett E1-es zónában is tervpályázatot hirdetett 1200 telepes lakásra, de ezen a különösen vitatott részen Benjámin Netanjahu miniszterelnök kedden befagyasztotta a pályáztatást, miután ismertették vele az újabb építkezések helyszíneit.


Maale Adumim közvetlen körzetében 2500 új lakást építtetnének, és Efrát telepesvárost úgy növelnék, hogy az Izraelt a palesztin részektől elválasztó kerítés- és falrendszer ma még palesztin oldalára húznának fel 840 új lakást. Gus Eción települési övezetben egy ifjúsági intézet helyén épülő telepen ezer ember lakhatását tervezi megteremteni a lakásügyi minisztérium, és a környéken további mintegy 2000 otthon kialakítását szeretnék.

5000 új lakást akarnak építeni Jeruzsálemtől északra fekvő Koháv Jakov vallásos telepesfaluban, ahol eddig mintegy ötszáz család élt. Sílóban 1250, Eliben 2800, Micpe Jerihóban újabb 1000 család letelepítését tervezik. Seli Jahimovics, a szociáldemokrata Munkapárt vezetője, a parlamenti ellenzék vezetője hétfőn élesen bírálta a Netanjahu-kormányt, amiért miközben tárgyalásokat folytatnak a palesztinokkal, "mindent elkövetnek, hogy a világ tudja, hogy Izraelnek valójában nem áll szándékában megállapodásra jutni, helyette a konfliktus kezelését folytatja".

Jariv Oppenheimer, a Békét Most mozgalom vezetője puszta show-műsornak minősítette a tárgyalásokat. "A színfalak mögött a kormány azt tervezi, hogy lerombolja a kétállami megoldás minden esélyét, és új telepekkel árasztja el az 1967-ben elfoglalt területeket. A pályázatok ügye egyértelműen bizonyítja: Netanjahu szándéka a megállapodás esélyének elszabotálása" - mondta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 08:16, kedd | Belföld

Újabb két Airbus H225M helikopterrel bővült a Magyar Honvédség flottája

Két újabb H225M típusú helikopter érkezett a Magyar Honvédséghez az Airbus Helicopters franciaországi gyártóközpontjából

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 14. 08:13, kedd | Belföld

Köznevelési főosztályvezető: 579 ezer notebookot kapnak a diákok és pedagógusok jövő decemberig

Jövő decemberig összesen 524 ezer személyes használatú, oktatási célt szolgáló notebook kerül a diákokhoz és 55 ezer a pedagógusokhoz - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési stratégiai főosztályvezetője Kecskeméten hétfőn

2024. Május 14. 06:00, kedd | Bulvár

Az önkéntes véradás fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Posta új bélyege

Az önkéntes véradás fontosságára szeretné felhívni a figyelmet a Magyar Posta egy új, alkalmi bélyeg kibocsátásával