Városlista
2025. augusztus 7, csütörtök - Ibolya

Hírek

2013. Július 03. 06:08, szerda | Helyi

Ízbontó felmérés a SIÓ jóvoltából

Ízbontó felmérés a SIÓ jóvoltából

A felmérés eredményei szerint a magyarok - a nemzetközi átlaggal ellentétben - a keserű alap ízhez társított dallamtípust a savanyú, míg a sós ízt katalizáló hangmintát az édeshez párosították.

A harmonikus zene jobban kiemeli az édes ízeket, míg a disszonáns hangok a savanyút - vélik az úgynevezett multisense tudományág szakértői, akik világszerte tanulmányozzák az érzékszervek közötti kapcsolatot. A magyar kísérlethez Oláh Dezső Junior Prima-díjas zongoraművész és Dj Titusz szolgáltatta a zenei alapanyagot.

A kísérlet a siogyumolcs.hu/izbonto oldalon zajlott, itt a látogatók négy hangmintát hallgathattak végig, miközben egy alapízt kellett kóstolniuk. Ezután ki kellett választani, hogy melyik dallamnál érezték legintenzívebben az adott ízt.
Az oldalon hallható alapíz-hangmintákat Oláh Dezső a multisense-tanulmányok által meghatározott "sorvezető" segítségével játszotta fel, amely többek között hangmagasság, tempó és hangszín szerint tett különbséget az alapízek között.
A zenészek közreműködésével elkészült az ország első "kóstolódala" is, amelynek hallgatása közben az édes és a savanyú ízek érzékelése válik intenzívebbé. Az online kísérletben 5000 magyar vett részt, a klip pedig alább tekinthető meg.

http://www.youtube.com/watch?v=DWUFzIrsTs0


A multisense-kutatások célja, hogy kiderítse, bizonyos érzékszervek befolyásolása hatással van-e más érzékszervek működésére. A kutatások fő központjai az Egyesült Királyság és Argentína egyetemein vannak.

Az oxfordi kutatók empirikus úton bizonyították, hogy a szaglás és a hallás is befolyásolja az ízlelést, az ízek befolyásolják a vizuális észlelést (más alapízekhez más geometriai formákat társítottak a kísérlet résztvevői), az elsősorban fizikusokból és egy matematikus-zongoristából álló argentin kutatócsapat pedig azt is megfigyelte, hogy a négy alapízt sokkal jobban érzékeljük bizonyos típusú dallamok hallgatása közben. Kimutatták, hogy az édes ízt a moll-jellegű, szelíd, hullámzó, a savanyút a gyors, disszonáns, a keserűt a legato, míg a sós ízt a staccato közben érzékeljük leginkább

Ezek érdekelhetnek még

2025. Július 24. 07:25, csütörtök | Helyi

95 907-en nyertek felvételt a magyar felsőoktatásba

Az elmúlt másfél évtized legsikeresebb felvételije az idei, 95 907-en nyertek felvételt a sikeres, megújult magyar felsőoktatásba

2025. Augusztus 06. 07:42, szerda | Sport

BL-selejtező - Megismételné hat évvel korábbi sikerét a Ferencváros

Szerda este a Ludogorec otthonában lép pályára a Ferencváros a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező harmadik fordulójában, a magyar bajnok hat évvel korábban sikerrel vette a bolgár csapat elleni párharcot.

2025. Augusztus 06. 07:41, szerda | Életmód

Sziget - Jelentősen emelkedik a magyar fesztiválozók száma

Az idei Sziget fesztiválon a bérletesek és a napijeggyel érkezők között is jelentősen magasabb lesz a magyar látogatók száma. Külföldről Hollandiából jönnek a legtöbben, miközben a környező országok felzárkóztak