Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Július 10. 06:12, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Iszlám műtárgyak az Iparművészeti új állandó kiállításán

Iszlám műtárgyak az Iparművészeti új állandó kiállításán

Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményének mintegy 80 darab iszlám vonatkozású műtárgyát, köztük szőnyegeket, dísznyergeket és fegyvereket tekinthetnek meg az érdeklődők keddtől a múzeum új állandó kiállításán Budapesten.

A tárlat a múzeum második emeleti kupolatermében kapott helyet az épület tervezett rekonstrukciójáig. A felújítás után nagyjából hatszoros alapterületen, mintegy 1200 négyzetméteren, több más tárgyegyüttessel bővülve nyílik meg újra a kiállítás az erre a célra kialakítandó, úgynevezett "Iszlám-szárnyban" - mondta el Takács Imre, az intézmény főigazgatója a hétfői sajtótájékoztatón Budapesten.

Hozzátette, az Iparművészeti Múzeum rekonstrukciójának tervanyagát már benyújtották engedélyeztetésre. A tervek szerint az építkezés a jövő év első felében kezdődhet és várhatóan 2016-ig tart. Ameddig az épület állapota nem teszi lehetővé nagy állandó kiállítások felépítését, addig kisebb területeken, reprezentatív keresztmetszet-válogatásokban tudják megmutatni a múzeum gyűjteményének egyedülálló darabjait - hangsúlyozta a főigazgató.

A kiállításon textilek, fémtárgyak és kerámiák láthatók, amelyek a többi közt Marokkóból, Iránból vagy a Kaukázus térségéből származnak. A tárgyak keletkezése a 9. századtól a 19. századig tartó időszakot öleli át. A gyűjtemény legjelentősebb részét azok a színes szőnyegek, drágakövekkel díszített dísznyergek és ceremoniális fegyverek alkotják, amelyek főként kereskedelem és ajándékozás révén a 16-17. századi Oszmán-török birodalom területéről kerültek Magyarországra.


A tárlat egyik különleges darabja az a 16. századi perzsa falikárpit, amely figuratív és narratív motívumokat tartalmaz. A textilre készült miniatúra valószínűleg a Szafavida uralkodóházhoz tartozó I. Tahmasp sahot örökítette meg díszes trónján, népes udvara körében - mondta el Szántó Iván művészettörténész. Az alkotás a 17. század eleje óta a fraknói Esterházy-kincstár anyagához tartozott.

Pásztor Emese kurátor felhívta a figyelmet például a Holbein-szőnyegre, amelyet vörös alapszíne tesz ritkává. Kiemelte: a műtárgy az 1872-ben alapított múzeum első vásárlásai közé tartozik. Emellett a tárlaton láthatók az Esterházy-gyűjtemény egyes darabjai, dísznyergek, díszkengyelek és fegyverek, amelyek főként diplomáciai ajándékok formájában kerültek a kincstárba.

A tárlat végén egy kaukázusi lótakarót tekinthet meg a közönség, valamint olyan jelzésszerűen bemutatott darabokat, amelyek restaurálásra várnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben