Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2013. November 22. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ingyenes lesz a gázkészülékek felülvizsgálata

Ingyenes lesz a gázkészülékek felülvizsgálata

A rezsicsökkentés a gázkészülékek műszaki-biztonsági felülvizsgálatának díjmentességével folytatódik – jelentette be sajtótájékoztatón Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára.

A Kormány elkötelezett a magyar emberek terheinek csökkentése mellett, és megfizethető közszolgáltatásokat kíván biztosítani számukra, ennek megfelelően a jövőben a gázkészülékek kötelező műszaki-biztonsági felülvizsgálatának elvégzéséért a felhasználókat semmilyen költség nem terheli, annak díját teljes mértékben a szolgáltatónak (elosztói engedélyesnek) kell állnia.

Az idei évben országos szinten eddig a tűzoltóság egységeinek több mint 200 esetben kellett gázkészülék meghibásodás miatt beavatkozniuk, ami a tűzoltóság adatai alapján az összes esetük kb. 15%-át teszi ki. A gázrobbanások és a sok esetben szintén a gázkészülékek hibájából származó, több tucat halálesettel járó szén-monoxid mérgezések száma az elmúlt években is jelentős volt.

A Kormány célja ezért az volt, hogy még az idei év őszén megteremtse a kötelező műszaki biztonsági felülvizsgálatok minden részletre kiterjedő jogszabályi környezetét a rezsicsökkentés politikájával összhangban. Ennek érdekében módosult a földgázellátásról szóló törvény és a gázkészülékek felülvizsgálatáról szóló miniszteri rendelet is. Előbbi 2013. november 1-jén, utóbbi 2013. november 20-án lépett hatályba.

A jogszabálymódosítás eredményeként a jövőben a kötelező műszaki-biztonsági felülvizsgálat díját – a lakossági terhek mérséklését szolgáló kormányzati célkitűzésekkel összhangban – az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználók esetében a szolgáltató (földgázelosztói engedélyes) fogja viselni és azt nem háríthatja át a felhasználókra. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a felhasználóknak be kell jelenteni a gáz csatlakozóvezeték és a felhasználói berendezés üzembe helyezésének idejét, meg kell rendelni a felülvizsgálatot a szolgáltatótól. A szolgáltató által kiküldött gázszerelő ez alapján végzi el a felülvizsgálatot. A vizsgálatról minden esetben hivatalos jegyzőkönyv készül. Ennek alapján kell elvégeztetni a hibák javítását, illetőleg a készülékek esetleges cseréjét. A korábbi szabályozás a felhasználót kötelezte nem csak a vezetékek és felhasználói berendezések időszakonkénti műszaki biztonsági vizsgálatának elvégeztetésére, hanem ennek költségeinek viselésére is.

Első ütemben, 2013. december 31-ig az 1981 előtti vagy ismeretlen időpontban beszerelt gázberendezések tulajdonosaira vonatkozik a bejelentési kötelezettség. A szolgáltató pedig 2014. szeptember 30-ig lesz köteles a felülvizsgálatot elvégezni. A további felülvizsgálatok időpontja a fogyasztásmérő berendezések 10 évente kötelező cseréjéhez igazodik. Minden más esetben, azaz az 1981 után üzembe helyezett készülékeknél már az első felülvizsgálat időpontja is a mérőberendezés cseréjéhez igazodik. Nem kell természetesen elvégeztetni a felülvizsgálatot, ha az ingatlantulajdonos 10 évnél nem régebbi jegyzőkönyvvel igazolja a műszaki biztonsági felülvizsgálat elvégeztetésének tényét.

A módosítást megelőző szabályozás alapján a gázszerelők által elvégzett vizsgálatok eredményével kapcsolatos panaszok bejelentésére, illetve az esetleges mulasztások, indokolatlannak vélt intézkedések kivizsgálására nem volt lehetőség. Annak érdekében, hogy ne kizárólag a földgázelosztók dönthessenek a javítások, cserék szükségességéről és a készülékek szolgáltatásból történő kikapcsolásáról, a Kormány a közeljövőben kijelöl egy olyan állami szervet, amely a felhasználók bejelentései alapján ellenőrzi a hibák kijavíttatását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt