Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2013. Október 16. 05:28, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Infokommunikációs technológiai és élettudományi inkubátor cégek nyerték az ATI-címet

Infokommunikációs technológiai és élettudományi inkubátor cégek nyerték az ATI-címet

Összesen négy, az infokommunikációs technológiai és élettudományi ágazatot képviselő inkubátor cég nyerte el az Akkreditált Technológiai Inkubátor (ATI) címet a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) pályázatán.

Korányi László ismertetése szerint a nemzetközi bíráló bizottság döntése értelmében az ACME Labs Zrt., az Aquincum Technológiai Inkubátor Zrt., a Digital Factory Zrt. és az iCatapult Technológiai és Üzletfejlesztési Zrt. lettek a kiválasztott inkubátorok, amelyek jogosulttá váltak a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap technológiai start-up ökoszisztéma építés tárgyú pályázat I. alprogramjában való részvételre, és a cégenként legfeljebb 60 millió forintos de minimis támogatás elnyerésére.

A start-up ökoszisztéma építésére összesen 2,1 milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre, ebből az inkubátorok 240 millió forintot nyerhetnek el, a többi a start-up cégeket illeti - tette hozzá. Kiemelte: a zsűriben nemzetközileg is elismert szaktekintélyek döntöttek. A beadási határidőre érkezett 20 pályázatból 18 volt érvényes, közülük 10 pályázat kiemelkedően magas szakmai színvonalú volt - mondta. Tájékoztatása szerint a start-up ökoszisztéma építési pályázatok I. alprogramjának beadási határidejét november 15-ig meghosszabbítják.

Nikodémus Antal, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője hangsúlyozta, hogy a pályázati konstrukció a magját képezi a 2014-2020-as időszak innovációs programjának. Az akkreditált inkubátorok számára a cím nem elsősorban pénzről szól, hanem az ismeretek, a tudás átadásáról - mondta. Hozzátette: az ökoszisztéma-építés legjobb globális modelljeit 60 millió forintért megvásárolni nagyon jó ár-érték arányt jelent.


Árvai Péter, a Prezi.com internetes prezentációkészítő szoftver társalapító-ügyvezetője szerint a gazdaságban egyre nagyobb szerepe van a kreativitásnak, miközben a tapasztalatnak egyre kevesebb. A világ 500 legsikeresebb cégének átlagéletkora az utóbbi ötven évben 61 évről 18-ra csökkent. A működő start-up piac nem az államtól függ, ugyanakkor az innováció sok esetben az állam segítségével tud elindulni - mondta.

A start-up ökoszisztéma építés tárgyú pályázat legfontosabb eleme, hogy az ATI-cím elnyerésével az inkubátorok jogosulttá válnak a saját kiválasztási folyamataikban sikerrel szereplő start-upoknak ajánlást adni, ami feltétele a pályázat további alprogramjaiban a támogatás elnyeréséhez.

Az akkreditált inkubátorok alapfeladata, hogy mentorálással, nemzetközi tapasztalataikkal és kapcsolataikkal a kiválasztott induló vállalkozásokból sikeres, nemzetközi piacon megjelenni képes, és további kockázati tőkebefektetésre alkalmas cégeket építsenek - olvasható a NIH tájékoztatójában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 15:45, hétfő | Belföld

Többnemzeti hadgyakorlatot tartanak Pápán

A gyorsaságot és a bevethetőséget demonstrálja a Pápa Bázisrepülőtéren tartott Swift Response 2024 többnemzeti hadgyakorlat

2024. Május 13. 15:43, hétfő | Belföld

Pénzbüntetésre ítélték Czeglédy Csabát az ördög ügyvédje-perben

Hatszázezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta Czeglédy Csaba ügyvédet, szombathelyi önkormányzati képviselőt az úgynevezett ördög ügyvédje-perben.

2024. Május 13. 15:41, hétfő | Életmód

Bizonyos elektromos rollerekre is biztosítást kell kötni hamarosan

Bővül azoknak a járműveknek a köre július 16-tól, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni - hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfői közleményében.

2024. Május 13. 15:40, hétfő | Belföld

Gyopáros Alpár: pályázni lehet falusi utcák, járdák, hidak, kerékpárutak felújítására

Önkormányzati tulajdonban lévő utcák, járdák, hidak és kerékpárutak felújítására pályázhatnak az ötezer lakosúnál kisebb települések a Magyar falu programban