Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Október 09. 09:22, kedd | Külföld
Forrás: MTI

IMF: A jelentős előrelépés ellenére kihívások elé néz a költségvetési konszolidáció

IMF: A jelentős előrelépés ellenére kihívások elé néz a költségvetési konszolidáció

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint jelentős előrelépés történt világgazdasági szinten a költségvetési konszolidációban. A szervezet tokiói idő szerint kedd reggel kiadott Költségvetési Monitor jelentésében rámutat: ugyanakkor a romló növekedési kilátások és az egyre erősödő kockázatok továbbra is jelentős kihívást jelentenek a kiigazítási folyamatra nézve.

A Valutaalap számításai szerint a világgazdaság egészében az idei 4,2 százalék után 3,5 százalékra csökken jövőre a GDP-arányos költségvetési hiány. Az Egyesült Államokban 8,7 százalékról 7,3 százalékra, az euróövezetben pedig 3,3 százalékról 2,6 százalékra mérséklődik ez a mutató.
Az IMF számításai szerint - amelyek a július végi állapotot tükrözik - a magyar GDP-arányos költségvetési hiány az idei 2,9 százalékról 3,7 százalékra nő. Az elsődleges mérleg, azaz az adósság finanszírozásához kapcsolódó kamatkiadások nélkül számított egyenleg az idei 0,8 százalékos GDP-arányos többletet követően 0,2 százalékos többletet mutat majd 2013-ban. A GDP-arányos államadósság szintje így az idei 74 százalékról 2013-ban 74,2 százalékra, majd 2014-ben 75,3 százalékra nő.
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azóta az idei évre vonatkozóan 133 milliárd forint, a jövő évre pedig 397 milliárd forint értékű költségvetési kiigazítási csomagot jelentett be. Ezzel akormány tervei szerint 2012-ben és 2013-ban is 2,7 százalékon tartható a GDP-arányos költségvetési hiány.
A Valutaalap jelentésében kiemeli: a legtöbb államban jelentős előrelépés történt a költségvetési egyensúly megteremtése felé, így a vizsgált országok felében a válság előtti szinten, vagy az alatt lesz a költségvetési hiány mértéke 2013-ban. A legnagyobb javulás a fejlett országokban volt, igaz, a válság kirobbanása után ezekben az országokban volt a legnagyobb költségvetési gazdaságélénkítés.
Az IMF szerint ennél nehezebben haladnak az adósságszint csökkentésére irányuló törekvések. Az adósságszint már tetőzött a fejlődő államokban, de a fejlett gazdaságokban csak 2014-2015-ben várható a GDP-arányos adósság stabilizálódása. "Sok fejlett országban a konszolidációs erőfeszítéseket még több évig fenn kell tartani, hogy a válság előtti szintre csökkenjen az államadósság" - írja a washingtoni székhelyű szervezet.
Az IMF emlékeztet: a kiigazítást végrehajtó kormányzatok jellemzően egyszerre nyúlnak a kiadáscsökkentés és bevételnövelés eszközeihez. A fejlett gazdaságokban nagyobb hangsúlyt fektetnek a döntéshozók a kiadáscsökkentésre.
A szervezet kiemeli, hogy a kiigazítási programokban kellő hangsúlyt kell fektetni az olyan intézkedésekre, amelyek tompítják a folyamat negatív társadalmi hatásait, így elengedhetetlen a kellő szociális ellátórendszer és a megfelelően progresszív adórendszer. Ugyan a jól tervezett adó- és segélyrendszer hozzájárulhat a munkahelyteremtéshez, a jobb növekedési és munkaerő-piaci kilátások elengedhetetlen feltételét képezik a strukturális reformok - írja a Valutaalap.
Az IMF által kiválogatott 26 fejlődő piaci ország közül a megújítandó adósság tekintetében Magyarország az idei évben a harmadik, 2013-ban a második legnagyobb kihívás elé néz. A teljes megújítandó magyar adósság az idei évben a GDP 16,7 százalékát, míg 2013-ban annak 18,9 százalékát teszi ki. A vizsgált országok tekintetében ez az arány 2012-ben 9,2 százalék, jövőre pedig 7,8 százalék.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.