Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Július 02. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: orientpress

Hogyan biztosíthatjuk az autót külföldön?

Hogyan biztosíthatjuk az autót külföldön?

A magyarok mintegy harmada tervez külföldi utat az idei évre, leginkább a környező országokba. Ezért a külföldi nyaralásukra a legtöbben, több százezren az idén is autóval indulnak majd el. Mivel a hazai autósok négyötöde nem rendelkezik casco-biztosítással, célszerű az utazás előtt végiggondolni, hogyan csökkenthető az ismeretlen környezetben amúgy is magasabb baleseti kockázat. A Genertel alábbi összegzése a leggyakoribb alternatív lehetőségeket ismerteti.

A KSH adatai szerint tavaly a több napos külföldi úton részt vevő magyarok közel fele valamelyik szomszédos országba utazott. Ezeknek az utazásoknak a döntő többségét közúton teszik meg, de még a távolabbi Németországba kiutazóknak is mindössze 22 százaléka ül repülőgépre. Éves szinten a milliós nagyságrendet közelíti külföldi autós utak száma. A kárstatisztikák szerint ezek közül közel négyezer esetben történik valamilyen káresemény.

„Fontos tudni, hogy teljes védelmet külföldön is a casco nyújthat' - hangsúlyozza Lantos Lóránt, a Genertel igazgatósági tagja. – 'A közkeletű tévedéssel szemben a kötelező biztosítás ugyan megfelelő védelmet jelent a külföldön bekövetkező balesetekre, ám csupán az általunk másoknak okozott kárt téríti meg helyettünk.”

A cascoról is tudni kell, hogy csak a magyarországi helyreállítás költségeit téríti. Kivételt a szükségjavítás képez, amellyel a gépjármű szabályszerű és biztonságos közlekedésre alkalmassá tehető. Ugyanakkor a casco önmagában is kiterjed a tárolásra, az autó hazaszállítására, illetve az autóban utazó személyek hazaszállítására. Két és félmilliónyi hazai autó azonban nem köt casco-biztosítást. Ha ők a legalább a külföldi tartózkodás ideje alatt szeretnék élvezni a casco által kínált nyugalmat, választhatják az akár egy-két hétre köthető, úgynevezett határozott idejű cascót. Ennek díja általában az éves casco időarányos díjának három-négyszerese, és további hátrány, hogy csak néhány biztosítónál vehető igénybe külön utánajárással. Ezt a termékkört ugyanis az összehasonlító portálok kínálatába sem szokták felvenni a szolgáltatók.

Minicascóval a legújabb adatok szerint jelenleg csaknem 60 ezer autós rendelkezik. Érdemes tudni, hogy ez a biztosításfajta nem csak a határokon belül, hanem azokon kívül is önrész nélküli fedezetet kínál a figyelmetlenségből, a helyismeret hiányából fakadó kisebb koccanásos balesetekre. Már akár 5 ezer forintos éves díjért is elérhető, így akár csupán a külföldi út miatt is érdemes lehet megkötni a következő egy évre.

A nem balesetből eredő mechanikai vagy műszaki meghibásodás esetén már egyes, komplex szolgáltatást kínáló lakásbiztosítások is nyújtanak közúti segélyszolgálatot. ami a hibaelhárítás költségeit is téríti. Bár az utasbiztosítások is egyre szélesebb körű szolgáltatásokat kínálnak, az autóval kapcsolatos problémák esetén legfeljebb assistance-szolgáltatások nyújtásában számíthatunk rájuk. A napi száz forint körül köthető kiegészítő assistance-biztosítás baleset vagy nagyobb műszaki hiba esetén fontos segítség lehet, a javítás költségeit azonban nem téríti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során