Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. December 21. 05:11, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Hodorkovszkij-ügy - Merkel üdvözli Hodorkovszkij szabadon engedését

Hodorkovszkij-ügy - Merkel üdvözli Hodorkovszkij szabadon engedését

Angela Merkel német kancellár üdvözli, hogy Mihail Hodorkovszkijt szabadon engedték oroszországi börtönéből.

Steffen Siebert közleménye szerint a kancellár az utóbbi években többször szorgalmazta az orosz elnöknél Hodorkovszkij szabadlábra helyezését. A német kormány nagyra értékeli Hans-Dietrich Genscher volt külügyminiszter közreműködését - áll a közleményben, amely szerint Genscher a kancellár és a külügyminisztérium támogatásával "intenzíven foglalkozott az üggyel a kulisszák mögött".

Közleményt adott ki Genscher szóvivője is. Nicola Maier egyebek között ismertette, hogy a volt külügyminiszter - a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) tiszteletbeli elnöke - kétszer is tárgyalt Hodorkovszkij sorsáról személyesen Vlagyimir Putyin orosz államfővel, és tanácsokkal segítette a bebörtönzött üzletember ügyvédeit.

Mihail Hodorkovszkij 10 évi börtönbüntetés után pénteken, elnöki kegyelemmel nyerte vissza szabadságát. Eredetileg 2014 nyarán szabadult volna. Péntek délután érkezett Szentpétervárról a berlin-schönefeldi nemzetközi repülőtérre, ahol Hans-Dietrich Genscher fogadta. Hodorkovszkij "nagyon kimerült, de nagyon boldog is, hogy végre visszanyerte szabadságát" - mondta a német diplomácia korábbi vezetője a Spiegel Online-nak adott telefoninterjúban. Hozzátette, hogy az orosz üzletembernek pihennie kell, ezért egy időre visszavonul a nyilvánosságtól.


A Vlagyimir Putyinnal szembeszegülő volt oligarcha a szabadon bocsátása után kiadott egy írásos nyilatkozatot, ebben hangsúlyozta, a kegyelmi kérelem nem azt jelenti, hogy bűnösnek vallja magát. Hodorkovszkij a német hatóságoktól egy évre szóló tartózkodási engedélyt kapott, ezzel az egész schengeni övezetben szabadon mozoghat.

Hans-Dietrich Genscher a Spiegel Online-nak azt mondta, hogy Hodorkovszkij édesanyja már szombaton Berlinbe utazik. Az utóbbi órákban gyorsan követték egymást az események, és Hodorkovszkij nem is értesült arról, hogy anyja a német fővárosból hazautazott már Moszkvába - tette hozzá. A hírportál szerint Hodorkovszkij édesanyját december 11-én bocsátották el egy berlini klinikáról, ahol több hónapig kezelték.


A Yukos (Jukosz) olajvállalat egykori főrészvényesét 2003-ban tartóztatták le, azóta két ügyben is ítélkeztek felette. 2005-ben 8, 2010-ben 14 év szabadságvesztést kapott, mert a bíróság bűnösnek találta csalás, sikkasztás, adóelkerülés elkövetésében. A büntetést később enyhítették.

Vlagyimir Putyin csütörtökön jelentette be váratlanul, hogy megkegyelmez Hodorkovszkijnak, aki egykoron Oroszország leggazdagabb embere volt, és a hatalom bírálói politikai fogolynak tekintik. Az elnök döntéséről éves nemzetközi sajtóértekezlete után beszélt, amikor a mikrofonokat már kikapcsolták. Putyin azt mondta, hogy maga az olajmágnás kért kegyelmet, és ő teljesíti azt. "Több mint tíz évet töltött börtönben, ez már elég hosszú idő, ideje döntést hozni (a kegyelemről) - mondta az elnök. Arról is beszélt, hogy Hodorkovszkij a kegyelmi kérvényében emberiességi okokra hivatkozott és azt írta, hogy az édesanyja beteg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Sport

A végén fordított a Fradi, döntőbe jutott a Magyar Kupában

A már bajnok Ferencváros jutott másodikként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, mivel szerdán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a másodosztályban éllovas Nyíregyházát, Balmazújvárosban.

2024. Április 25. 08:02, csütörtök | Sport

Második helyen zárt Benyó Máté Nyirádon

A szezonnyitó máriapócsi győzelem után Nyirádon a második helyet szerezte meg a Korda Racing csapatában versenyző Benyó Máté, Kovács Sámuel a dobogó legfelső fokára állhatott.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.