Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Július 21. 05:56, vasárnap | Helyi
Forrás: MTI

Hegyközségek: szakmai konszenzussal készül a borstratégia

Hegyközségek: szakmai konszenzussal készül a borstratégia

A mértékadó szakmai szervezetek konszenzusával készül a szőlő-bor ágazat 2020-ig terjedő stratégiája.

Emlékeztetett: már márciusban, közös levélben értesítették a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vezetését, hogy a Magyar Bor Akadémia összefogásával a Vindependent, a Pannon Bormíves Céh, a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa együttműködésével alakítják ki stratégiát.

A munka a Darányi Ignác-tervhez tavaly a VM-nek leadott elvek alapján folyik, a stratégia egyik fő célja az ágazat szakmai egységének megteremtése. Horváth Csaba közölte: a célok meghatározásában fontos szerepet kap az, hogy a belföldi ellátásban, idesorolva a pincei értékesítést is, a széles borválaszték iránti fogyasztói igényt a lehető legteljesebb mértékben kielégítsék, úgy, hogy a minőségre vonatkozó kötelezettségek ne sérüljenek. További cél a jövedelmező, gazdaságos szőlő- és bortermelés feltételeinek megerősítése, egyes elemeinek megteremtése - fűzte hozzá.


A főtitkár elmondta: emellett fontos feladat az is, hogy a kereskedelmi értékesítési csatornákkal, azok meghatározó szereplőivel ésszerű, kölcsönösen elfogadható elvek és gyakorlat mentén megalapozzák a borágazattal való további együttműködést. A célok közé tartozik, hogy a szőlő-bor ágazat adottságainál fogva a vidékfejlesztési program mintaterülete lehessen, mint a pozitív országimázs egyik megjelenítője.

Az ágazat reprezentatív szereplői remélik, hogy a szakpolitikai irányítás a készülő stratégia figyelembevételével hozza meg az ágazat jövőjét meghatározó döntéseit - mondta a HNT főtitkára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése