Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Szeptember 09. 06:00, kedd | Belföld

Házvásárlás után szavatosság? Mi a teendő hiba esetén?

Házvásárlás után szavatosság? Mi a teendő hiba esetén?

Kihez fordulhatunk segítségért az, aki házvásárlás után fedez fel hibát az ingatlanon? Kié a felelősség és mi lehet a megoldás? Erre szeretne választ kapni kérdező. Az onlinejogszebesz.hu szakértői ezúttal is válaszolnak

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
Tavaly nyáron vettünk egy házat, melynél most vettük észre, hogy átázott a főfal, mert rosszul lett szigetelve falon és alulról is. Dohos, penészes a szoba levegője, ahol az 5 éves kisfiam is alszik. Kijött a kárszakértő a biztosítótól, de sajnos nem tudott segíteni. Rengeteg munka lenne, és hetekre lakhatatlan lesz a szoba. Akitől vettük a házat nem mondta, hogy gond lenne, illetve beburkoltatta a falat, így nem látszik, hogy "megy" a ház hátulja. Utólag számon lehet kérni az eladót, hogy elhallgatta, akarva-akaratlan ezt a súlyos problémát? Sajnos anyagilag nem engedhetjük, hogy ügyvédhez forduljunk. És még az is kérdéses, hogyan tudjuk "megállítani" a házat. Felelősségre vonható a "szakember", aki anno elvégezte ezt a munkát? Kihez fordulhatunk segítségért?
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel
2014. 06. 26.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Sok lehetőség kínálkozik az ügyében, de sok jóval ennek ellenére nem tudom biztatni.
A lakás eladójának a felelőssége nyilvánvalóan felmerülhet. Ebben a körben a korábbi tulajdonossal kötött adásvételi szerződés is nyújthat kiindulópontot, hogy mire vállalt az Eladó szavatosságot, illetve tudott-e róla, hogy a háznak műszaki hiányossága van, arra felhívta-e az Önök figyelmét.

Amennyiben ezt nem tette meg úgy Önt terheli annak a bizonyítása, hogy erről tudott a korábbi tulajdonos és ezt a tényt elhallgatta.

A kivitelező szakembert - feltéve, ha ilyen személyt egyáltalán igénybe vettek - is terhelheti felelősség, amennyiben szakmai hibát vétett, de e körben sem lesz könnyű a feladata, hiszen kétséges, hogy kideríthető-e, az építő személye?, ha pedig cég volt, vajon még létezik-e? Elszámoltatható-e? és egyáltalán mikor épült a ház?, nincsenek-e esetleg már túl az igényérvényesítésre nyitva álló határidőn?

Sok kérdés van, amire nehéz így választ adni, első lépésben azt javasolnám, hogy vegye fel a kapcsolatot az Eladóval mondja el mi a probléma és próbálják meg a vitás kérdéseket egymás között békésen rendezni.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Schill Szabolcs
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.