Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2013. Október 31. 05:28, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Hazatértek Párizsba a három év után kiszabadult francia túszok Nigerből

Hazatértek Párizsba a három év után kiszabadult francia túszok Nigerből

Hazatért Párizsba szerdán az a négy francia túsz Maliból, akit több mint három évvel ezelőtt raboltak el terroristák. A három férfit kedden szabadult az al-Kaida észak-afrikai szárnya, az Iszlám Magreb (AQMI) fogságából.

A francia Areva és Satom vállatok alkalmazottjait, akiket a Niger északi részén található arliti uránbányákból raboltak el, hozzátartozóik társaságában Francois Hollande államfő fogadta a Párizs közeli Villacoublay katonai repülőtéren.

A lefogyott, de mosolygós férfiak gyűrűjében az elnök hatalmas örömnek és Franciaország számára nagyon jó hírnek nevezte, hogy a túszok épségben hazatérhettek. Hollande üdvözölte kitartásukat, és háláját fejezte ki nigériai kollegájának, Mahamadou Issoufounak, akinek meghatározó szerepe volt a túszok kiszabadításában.

"Ő és csapata vitte végig a túszok elengedéséhez szükséges tárgyalásokat" - fogalmazott Francois Hollande, aki szerint a tárgyalások hosszúak és nehezek voltak. Nigeri források szerint a túszokért 20-25 millió euró (5,8-7,3 milliárd forint) váltságdíjat fizettek, ezt azonban a francia kormány, az Areva nukleáris vállalathoz hasonlóan határozottan cáfolta.


Franciaország nem változtatott a politikáján - hangsúlyozta Najat Vallaud-Belkacem kormányszóvivő. A másfél évvel ezelőtti kormányváltás óta Párizs kitart azon doktrína mellett, hogy nem fizet váltságdíjat a túszejtőknek. A túszok elengedésének, illetve kiszabadításának körülményei nem ismertek. A Le Monde című napilap szerda délután megjelent számában viszont azt állította, hogy a francia titkosszolgálat emberi vitték el a váltságdíjat és adták át Nigerben azoknak, akik közvetlenül tárgyaltak a túszejtőkkel.

Az iszlamista fegyveresek 2010. szeptember 16-án rabolták el a francia Areva és Satom vállalatok alkalmazottjait Niger északi részén, az arliti uránbányákból, amelyek az algériai határtól alig 200 kilométerre, a Szahara közepén találhatók. Az emberrablást utóbb az AQMI vállalta magára.

A túszokat elválasztották egymástól és Mali északi részén tartották őket fogva, és csak az utolsó napokban gyűjtötték őket egybe. Helyi források szerint kedden helikopterrel érkeztek Niameyba Maliból, a tuaregek székhelyének számító Kidalból. A nigeri források szerint itt zajlottak az utolsó tárgyalások. A francia elnök tájékoztatása szerint a világban további hét francia túszt tartanak fogva: kettőt a Száhel-övezetben, egy embert Nigériában, négy újságírót pedig Szíriában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.