Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Október 17. 05:26, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Harry Belafonte beperelte Martin Luther King örököseit

Harry Belafonte beperelte Martin Luther King örököseit

Harry Belafonte három dokumentum vitatott tulajdonjogának ügyében beperelte néhai közeli barátja és harcostársa, Martin Luther King három még élő gyerekét.

A per tárgyát Martin Luther King egy 1967-es, a vietnami háborút elítélő beszédének kézirata, Lyndon B. Jonson elnöknek az özvegyhez, Coretta Scott Kinghez intézett részvétlevele, valamit egy boríték képezi, amelyet a tiszteletes 1968-ban, meggyilkolásának napján a zsebében hordott és amelyre felvetette a Memphisben elmondani tervezett beszédének vázlatát.

A dokumentumokat a jelenleg 86 éves énekes, zeneszerző és aktivista 2008 decemberében el akarta árvereztetni a Sotheby's aukciósházzal, hogy a befolyt összeget a Barrios Unidos elnevezésű, az utcai bandák felszámolására törekvő jótékonysági szervezet támogatására fordítsa. A King-örökösök azonban feljelentették Belafontét azt állítva, hogy a papírok törvénytelen úton kerültek hozzá.


Harry Belfonte szerint az iratot maga a legendás polgárjogi harcos, annak özvegye, valamint King egy közeli munkatársa, Stanley Levison ajándékozta neki. Az énekes ügyvédje szerint a King-örökösök semmivel sem tudják bizonyítani, hogy ügyfele eltulajdonította volna a jelenleg is a Sotheby's által őrzött iratokat.

Belafonte és King gyerekei - Dexter, Bernice, Martin - között 2006-ban romlott meg a viszony, amikor az örökösök nem hívták meg az énekest anyjuk temetésére. Ennek oka az, hogy a művész támogatója volt a márciusban elhunyt Hugo Chávez venezuelai elnöknek.

Történészek szerint az iratoknak csak az eszmei értéke lehet jelentős, azok jelentősége tudományos szempontból elhanyagolható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:44, péntek | Kék hírek

Halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét Aszódon találták meg

Rabszolgaként dolgoztatták és halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét április 28-án találták meg járókelők Aszódon, az ügyben négy ember ellen indult eljárás