Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. December 04. 05:00, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Háromnyelvű kötet mutatja be Németh Ilona szlovákiai magyar képzőművész installációját

Háromnyelvű kötet mutatja be Németh Ilona szlovákiai magyar képzőművész installációját

Magyar, szlovák és angol nyelvű kötet mutatja be Németh Ilona Munkácsy-díjas szlovákiai magyar képzőművész 2011-ben készült, Dilemma című installációját három tanulmány kíséretében András Edit szerkesztésében.

A Kalligram Kiadónál megjelent, több mint 350 oldalas kötet Németh Ilonának az Ernst Múzeumban rendezett, Dilemma című 2011-es kiállításáról és az azt követő kassai, majd brünni bemutatóról szól. Budapesten a tárlat politikai szinten botrányt jelentett, művészetelméletileg pedig a kiállítási tér kezelésének újszerű elgondolását testesítette meg. Ennek a problémának a körüljárása olvasható a modern tipográfiájú albumban - mondta el az MTI-nek Hushegyi Gábor művészettörténész, aki a kötet bevezetőjét írta és korábban két könyve is megjelent a dunaszerdahelyi művészről.

A képzőművész eredetileg az Ernst Múzeum egész terét egy nagyszabású installációvá alakította volna át. Ám az előkészületek előrehaladásával egyre kevésbé tudott azonosulni ezzel a tervvel, ezért saját koncepcióját gyökeresen megváltoztatva egy olyan mű elkészítése mellett döntött, amely sokkal inkább reflektál a megvalósulás körülményeire, az alkotó személyes döntésének motivációira, a kulturális környezetre, mint az eredeti koncepció tartalmára - magyarázta a művészettörténész.


A nemzetközi tudományos életben elismert filozófus, Heller Ágnes családtörténetének egy részlete köré épült volna az installáció, ugyanis a filozófus nagyanyja, Meller Zsófia több mint 130 évvel ezelőtt az első nő volt, aki egyetemet végzett, Bécsben diplomázott. A nagymama az előadásokat elzárva, egy paravánnal eltakarva hallgathatta meg. Heller Ágnes és filozófustársai ellen akkor vizsgálatok folytak, ezért Németh Ilona csak terve csonka változatát készítette el - idézte fel a művészettörténész.

2012 tavaszán a kassai kiállításon már megvalósult az eredeti koncepció és ezt mutatták be Csehország második legnagyobb városában, a dél-morvaországi Brünnben is. A három kiállítást fogja össze az album három tanulmánya. Az első értekezésben András Edit, az MTA BTK Művészettörténeti Intézetének munkatársa az installáció női aspektusát elemzi. A második tanulmányban Bojana Pejic, a bécsi művészeti akadémia tanára a szabadság témakörét járja körül, míg a harmadik tanulmányban Daniel Grun Németh Ilona művészeti döntését, a szabadság-autonómia-lét hármas egységét elemzi. A kötet művészeti kritikákat, beszélgetéseket is tartalmaz a három kiállítás helyszínéről gazdag képanyaggal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:47, szerda | Sport

Eszter & Csabi a Rally Hungary-n

2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben.

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 22:40, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa. A Balaton Park Circuit magyar vonatkozású legnagyobb sikere, Bucsi Attila szereplése a versenyhétvégén a