Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Október 29. 05:39, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Gyakran próbálnak visszaélni a német üvegvisszaváltó rendszerrel

Gyakran próbálnak visszaélni a német üvegvisszaváltó rendszerrel

Gyakran próbálnak hamisított címkével felragasztott palackokkal pénzhez jutni csalók német élelmiszerüzletekben, de az üvegvisszaváltó rendszer jól működik és gyorsan kiszűri a hamisítványokat.

A beszámoló szerint Magyarországon egy "titkos palackgyárban" tömegesen állítanak elő hamisított vonalkóddal ellátott műanyag palackokat, amelyekkel müncheni szupermarketek üvegvisszaváltó automatáit "etetik" a magyar "PET-palack maffiózók". A bűnözők valószínűleg több tízezer eurót zsákmányoltak, mire kiderült a csalás. Egy magyar férfit október közepén őrizetbe vettek. Egyelőre nem tett vallomást. Az ügyészség szerint szervezetten és jelentős értékre elkövetett csalásról van szó - írta az Abendzeitung.

A müncheni rendőrség sajtóosztályán keddre ígértek felvilágosítást az ügyben. Az érintett bolthálózatokat üzemeltető cégeknél megerősítették a lap beszámolóját, de részleteket a rendőrségi eljárásra hivatkozva nem közöltek.

A 2005-ben bevezetett kötelező betétdíjrendszer működtetését összehangoló kft. (Deutsche Pfandsystem GmbH - DPG) egyik szóvivője az MTI-nek elmondta: az ügyről a sajtóból értesültek, és szakértőik kapcsolatba léptek a rendőrséggel. Mintákat még nem kaptak a hamisítványokból, ezért még nem tudják, hogy a csalók milyen minőségű munkát végeztek.


Hamis címkével kezdettől fogva gyakran próbálkoznak, de a vonalkód-leolvasó készülékkel felszerelt visszaváltó automaták rögtön kiszűrik ezeket, és a csalók eddig nem is okoztak jelentős kárt. Nagyobb mennyiségű hamis palack inkább a kisebb boltokból kerül a rendszerbe, amelyek a csekély italforgalom miatt nem üzemeltetnek üvegvisszaváltó automatát. A csalás így csak később derül ki, a palackok feldolgozását megelőző ellenőrzésnél, amikor már régen kifizették a darabonkénti 25 centes betéti díjat.

A DPG azonban minden ilyen esetről tájékoztatja a kereskedőket, figyelmezteti őket a veszélyre és tanácsokat ad a károk megelőzésére. Például fokozott körültekintést javasol azokra az esetekre, amikor valaki egyszerre 50-100 palackot akar visszaváltani, és részletesen tájékoztat arról, hogy miként lehet felismerni a hamis címkéket - mondta a nonprofit kft. szóvivője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.