Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Október 13. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Így változnak az illetékek

Így változnak az illetékek

Jövőre egykulcsos lesz az adózás, a személyi jövedelemadó (szja) mértéke mindenki számára 16 százalék lesz - erről döntött a kormány. Az adókat, illetékeket érintő változásokról részletesen Balog Ádám adóügyekért felelős helyettes államtitkár beszélt a Kossuth Rádióban.

A Nemzetgazdasági Minisztérium tisztségviselője a helyi adók közzétételéről szólva elmondta, hogy létrejön egy adatbázis, amelyből pontosan kiolvasható majd, hogy adott vállalkozásnak vagy állampolgárnak milyen adót kell fizetniük a településükön. Az összes helyi adó vonatkozásában releváns információt tartalmazó országos adatbázist a Magyar Államkincstár üzemelteti. Ebben minden benne lesz, amit a magyarországi adózásról tudni kell – tette hozzá a helyettes államtitkár.

A rendszer előnye, hogy mindenki tisztában lehet a kötelezettségeivel, így elkerülhető, hogy valaki úgy kapjon bírságot, hogy nem is tudott a mulasztásáról, nem volt ismerete arról, milyen adókat kell helyi szinten fizetnie. Minden önkormányzatnak van egy vagy akár több adózási rendelete, ezek eddig nem voltak összegyűjtve. Az adatok rendelkezésre állnak, azokat csak össze kell foglalni és fel kell tenni a honlapra – mondta Balog Ádám.

Az illetékekkel kapcsolatos változásokról a Nemzetgazdasági Minisztérium tisztségviselője elmondta, minden tétel megmarad, így az öröklési, az ajándékozási és a vagyonszerzési is, de a kulcsok egyszerűsödnek, közülük többet összevonnak. Például a különböző rokoni kapcsolatoknál hat-hét féle illetékkulcs volt, attól függően, hogy milyen típusú vagyontárgyról és milyen öröklési kapcsolatról van szó.

A 35 év alattiak lakásvásárlásának támogatását érintő módosításokról Balog Ádám elmondta, feljebb tolták a kedvezményezett ingatlanok értékhatárát. A másik fontos változás, hogy ha valaki olcsóbb lakásba költözik, akkor a korábbi nagyobb értékű otthonának eladási árából maradt összeg után nem kell illetéket fizetni.

Balog Ádám a módosítások kapcsán azt is megemlítette, a jövőben egyszerűbb lesz a gazdálkodók számára a saját előállítású alternatív üzemanyag felhasználása. Számos olyan mezőgazdasági tevékenység van, amelynél a traktorok működtetésére alkalmas tiszta növényi olaj marad vissza. Ezt eddig nem lehetett jogszabály szerint felhasználni, a kormányzat azonban elfogadta a társadalmi igényt és legálissá tette a saját növényi olaj üzemanyagként n való felhasználását – tette hozzá az államtitkár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal