Városlista
2021. március 1, hétfő - Albin

Hírek

2012. Február 27. 14:07, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

GKI: az építőiparban a legrosszabb a helyzet

GKI: az építőiparban a legrosszabb a helyzet

Februárban csaknem egyéves csökkenés után a tavaly őszi szintre, 22,5 pontra erősödött vissza a GKI-Erste konjunktúraindex értéke.

A felmérés szerint a bizalmi index januárhoz képest az építőipar kivételével minden ágazatban és a fogyasztók körében is javult. Emellett a lakosság várakozása a saját várható pénzügyi helyzetéről és megtakarítási képességéről is javult. A jelen helyzet megítélése kevésbé, a jövőé viszont érezhetően kedvezőbb lett.


Az üzleti szférán belül az ipari és szolgáltató cégek várakozása jelentősen, a kereskedelmi vállalkozásoké minimálisan javult, az építőipariaké viszont érezhetően romlott. Az ipari bizalmi index most négy rossz hónap után érdemben erősödött, visszatért a 2011. őszi szintre. Az elmúlt időszaki termelés és a rendelésállomány – ezen belül az export – megítélése javult, a saját termelésű készleteké kissé romlott. Az építőipari bizalmi index – a januári stagnálás után – februárban határozottan csökkent. Az előző három hónap termelési színvonalának megítélése ugyan szignifikánsan javult, a rendelésállomány és a foglalkoztatási lehetőségek megítélése viszont kedvezőtlenebbé vált. A kereskedelmi bizalmi index februárban minimálisan, a januári romlásnál sokkal kisebb mértékben emelkedett. A rendelések megítélése sokkal pozitívabb lett, az eladási pozícióé viszont romlott, a készletszinté stagnált. A szolgáltatói bizalmi index korrigálta az előző kéthavi visszaesés jelentős részét. Az üzletmenet megítélése még kissé rosszabb, a forgalmi kilátásé viszont sokkal kedvezőbb lett.

A foglalkoztatási szándék az építőipar kivételével minden ágazatban erősödött, de mindenhol több a létszám csökkentését, mint a bővítését tervező vállalkozás. Gyengült a lakosság munkanélküliségtől való félelme. Az áremelési törekvés mértéke és köre az építőipar kivételével minden ágazatban csökkent. Ez utóbbi esetében viszont enyhült a deflációs nyomás, bár továbbra is az árcsökkenést előre vetítők vannak többségben az áremelésre készülőkkel szemben. A fogyasztók inflációs várakozása viszont az öthónapos erősödést követő januári enyhülés után ismét erősödött. Februárban a magyar gazdaság helyzetének megítélése minden ágazatban és a fogyasztók körében is sokat javult, de továbbra is a romlást valószínűsítők vannak nagy többségben.

A GKI fogyasztói bizalmi index a közel másfél éve tartó szinte folyamatos csökkenését megtörve februárban emelkedni tudott, s kissé a 2011. decemberi érték fölé kapaszkodott. Februárban a lakosság pesszimizmusa szinte minden tekintetben - saját várható pénzügyi helyzete és megtakarítási képessége, a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetősége - oldódott. A jelen helyzet megítélése kevésbé, a jövőé viszont érezhetően kedvezőbb lett.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2021. Március 01. 14:04, hétfő | Belföld

Vesztegetéssel vádolnak egy volt iskolaigazgatót

Vesztegetéssel vádolja a Fővárosi Főügyészség egy fővárosi kéttannyelvű, ingyenes közoktatási intézmény egykori igazgatóját, mert a vád szerint több esetben pénzt kért külföldi szülőktől azért,

2021. Március 01. 12:01, hétfő | Belföld

Merkely: a jelenleg cirkuláló vírus súlyos megbetegedéseket okozhat

A járvány harmadik hullámában cirkuláló vírus súlyos megbetegedéseket okozhat - hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem rektora hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

2021. Március 01. 11:03, hétfő | Belföld

Az elmúlt harminc évben csökkent a fagyos napok száma

Az elmúlt 30 évben egyértelműen csökkent a fagyos napok száma, amikor a minimumhőmérséklet 0 Celsius-fok alá csökkent - írta Kis Anna meteorológus a Másfélfok - Éghajlatváltozás közérthetően internetes oldalon vasárnap.

2021. Március 01. 08:09, hétfő | Belföld

A kormány tagjait kérdezik a képviselők

A képviselők a kormány tagjainak tehetnek fel azonnali kérdéseket és kérdéseket hétfőn az Országgyűlésben.