Városlista
2020. április 5, vasárnap - Vince

Hírek

2013. December 26. 05:46, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Gáncs Péter: karácsony az újrakezdés ünnepe

Gáncs Péter: karácsony az újrakezdés ünnepe

A Jézus segítségével megtapasztalható együttműködésről, az újrakezdésről beszélt prédikációjában Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a Deák téri evangélikus templomban tartott istentiszteleten.

Karácsony az újrakezdés ünnepe, amelynek jelentőségét a teremtéshez lehet mérni - hangoztatta. A püspök prédikációjában kiemelte: karácsony arra a harmonikus együttműködésre hívja fel a figyelmet, amely az atya-fiú-szentlélek egységben tapasztalható meg, s amelynek tagja a Betlehemben megszületett Jézus. Minden élet, minden világosság forrása Isten, aki nem törődött bele, hogy az ember a világosság helyett a sötétséget, az élet helyett a halált választotta, ezért küldte a Földre Jézust, akinek segítségével mindenki újrakezdheti életét - fogalmazott.

Gáncs Péter rámutatott: az ember sokszor rádöbben, hogy valami nincs rendben az élete irányával, ekkor Isten "nem csak vészjelzéseket küld a távolból", hanem felkínálja Jézus megváltó szeretetét. Ezt úgy teszi, hogy "maga is emberi formában megszületik", mert "a teremtő szeretet nem lett volna teljes, ha nem vállalja az emberi lét kockázatát".


Emlékeztetett arra: karácsony egyúttal a befogadás, az elfogadás ünnepe is, amelynek során felmerül a kérdés, hogy az emberek befogadják-e társaikat, és meglátják-e bennük Isten teremtményét. A püspök szólt arról is, hogy az elmúlt hetekben a média is azt "zengte", hogy "jónak lenni jó, jót tenni jó". A segélyszervezetek pedig professzionális munkát végeznek, kapaszkodókat adnak, hogy eljussanak az adományok a rászorulókhoz, akiknek arcát azonban nem ismerik. Emiatt eltűnik a személyesség, holott a karácsony erről is szól. A szeretetéhséget nem lehet kizárólag adományokkal csillapítani, "a jótékonykodás nem oldja meg a kínzó szeretethiányt" - hangsúlyozta.

Gáncs Péter rámutatott: annak, hogy Ferenc pápa "sztárrá lett", az a magyarázata, hogy "ő is krisztusi ember, aki komolyan veszi azt, hogy az ige testté lett", s ezt természetes módon fejezi ki. Egyebek között úgy, hogy a rászoruló rómaiaknak feltöltött telefonkártyát, metrójegyet ad, és ezzel személyesen is kapcsolatba lép velük. "Mi is elindulhatunk valaki felé, de ehhez az kell, hogy legyen mondanivalónk egymásnak" - emelte ki a püspök prédikációjában.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Április 03. 05:00, péntek | Helyi

Tölts több időt a kertedben! - Online minden eszköz beszerezhető hozzá!

Gyönyörű zöld gyepet szeretnél a kertben? Megigazítanád a sövényt? Kivágnál egy-két fát? Tavasszal nagyon sok munkát találunk a kertünkben, melyhez a megfelelő kertigépek elengedhetetlenek.

2020. Április 04. 18:29, szombat | Belföld

4 millió maszk és több mint 400 ezer védőruházat érkezett Kínából

A Kína-Magyarország légihíd szombati mérlege: mintegy 4 millió maszk, több mint 400 ezer védőruházat, 100 ezer védőszemüveg, 30 ezer pár kesztyű és több mint 6 ezer arcvédő plexi

2020. Április 04. 18:05, szombat | Életmód

Először bizonyították, hogy érzelmeket fejez ki az egerek "arca"

Német tudósoknak sikerült először bizonyítaniuk, hogy az egerek "arca" érzelmeket fejez ki - írta a phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.

2020. Április 04. 17:12, szombat | Külföld

Kínában a járvány halálos áldozataira emlékeztek

A koronavírus-járvány halálos áldozataira emlékeztek Kínában szombaton.