Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. December 04. 05:13, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Gálakoncerttel ünnepelt a Tungsram Kodály Zoltán Férfikar

Gálakoncerttel ünnepelt a Tungsram Kodály Zoltán Férfikar

Gálakoncerttel ünnepelte 110 éves fennállását a Tungsram Kodály Zoltán Férfikar kedd este a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.

A számos hazai és nemzetközi sikert elért kórus 1903-as megalapítása óta megszakítás nélkül szolgálja a dal- és zenekultúra ügyét és őrzi a magyar férfikari énekkultúra hagyományait - olvasható a koncert szervezőinek MTI-hez eljuttatott közleményében. Felidézik, hogy 1903-ban a Tungsram gyár dolgozóinak kezdeményezésére jött létre az énekkar, amely 1970 óta viseli a Tungsram Kodály Zoltán Férfikar nevet.

A kórus repertoárjában csaknem minden zenei stílus megtalálható: több mint 300 énekkari mű a barokk szerzőktől a modern komponisták szerzeményeiig, a magyar és külföldi zeneszerzők dalaitól az opera- és operett-kórusművekig. Különös figyelmet fordít az énekkar a magyar zenére, annak méltó előadására, terjesztésére - áll a közleményben, amelyben felidézik, hogy hazai és külföldi sikerei elismeréseként az énekkar 2008-ban Magyar Örökség Díjban részesült.


A közlemény szerint a gálán Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára elmondta: a kormány számára fontos, hogy stratégiai partnerei között olyan vállalatokat tudjon, amelyek nemcsak gazdasági célkitűzéseit támogatják, hanem működésükkel, társadalmi felelősségvállalásukkal részt vesznek a hazai közéletben is.

A Tungsram-tradíciót továbbvivő, a legmodernebb technológiát hazánkba telepítő GE-ről elmondható, hogy a kultúra, egészség, oktatás és egyéb, nem szigorúan vállalati profiljához tartozó értékeket közvetít nemcsak dolgozói számára, hanem a gyárainak, üzemeinek helyet adó települések és térségek lakosainak is.

"Mi a GE-nél abban hiszünk, hogy a jövőt nem építhetjük a múlt értékeinek megőrzése és továbbvitele nélkül. Ennek megfelelően nemcsak a Tungsram örökségét visszük tovább technológiai újításainkkal, Magyarországra hozott LED kiválósági központunkkal, a kutatás-fejlesztés területére fektetett nagy hangsúllyal, hanem az olyan közösségi kezdeményezéseket is felkaroljuk és ápoljuk, mint amilyen a Tungsram-kórus is" - idézi az összegzés Magyar Istvánt, a GE Lighting ellátási lánc régióigazgatóját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni