Városlista
2021. január 17, vasárnap - Antal

Hírek

2020. Június 20. 13:04, szombat | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Franciaországban továbbra is vonul vissza a járvány

Franciaországban továbbra is vonul vissza a járvány

Franciaországban továbbra is visszavonulóban van a koronavírus-járvány, de a fertőzésképességet mutató reprodukciós ráta három régióban a veszélyesnek tartott egyes érték fölé emelkedett,

miután új gócpontokat tártak fel a hatóságok - közölte pénteken az egészségügyi tárca.
Országos szinten a reprodukciós ráta jelenleg 0,83, ami azt jelenti, hogy nem minden fertőzött adja tovább a Covid-19 betegséget, és a péntek este közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában már csak 14-gyel emelkedett a halottak száma, 29 617-re, a kórházakban pedig 10 ezer alá csökkent a betegek száma.

A jelenleg kórházi ellátásban részesülő 9970 fertőzött 155-tel kevesebb, mint csütörtökön. Lélegezetőgépre 727-en szorulnak az előző napi 752-höz képest, ilyen kevés súlyos beteg utoljára március 17-én, az általános karantén kihirdetésének napján volt az országban. Az új esetek száma az elmúlt 24 órában 811-gyel 159 452-re emelkedett.

Normandiában, Occitániában és Auvergne-Rhone-Alpes régióban ugyanakkor a reprodukciós ráta az elmúlt napokban az egyes érték fölé emelkedett (a karantén kihirdetése előtt 2,8 volt az országos érték, a karantén feloldásakor pedig 0,73) a helyi szinteken feltárt gócpontok miatt.

Occitániában 1,51-es az érték, ott Spanyolországon át érkezett dél-amerikai idénymunkásoknál mutatták ki a fertőzést. Kedden 113-an kerültek közülük kórházba, 16-an intenzív osztályra. Auvergne-Rhone-Alpes régióban 1,02-es a reprodukciós ráta, miután ott kilenc gócpontot tártak fel, de közülük hármat már fel is számoltak. Csaknem ötvenen Vichy város kórházában kapták el a fertőzést, míg 48-an egy családon belül betegedtek meg. Normandiában - ahol 1,14 a reprodukciós ráta - öt gócpontot tártak fel június óta Rouen déli agglomerációjában, mezőgazdasági dolgozók körében.

Az egészségügyi hatóságok szerint jelenleg elsősorban az idősotthonokban és családi körben terjed a vírus. A megbetegedések 28 százaléka egészségügyi intézményhez, 16 százaléka munkahelyhez és 14 százaléka szociális szálláshelyekhez (munkás- vagy menekültszálló) köthető.

Az általános karantén május 11-ei feloldása óta 244 gócpontot tártak fel az egészségügyi hatóságok, amelyek közül ötöt szerda óta, de 123 gócpont már teljesen megszűnt, és valamennyi gócpontot ellenőrzés alatt tartják, így egyik sem ad okot aggodalomra a tárca közleménye szerint.

A gócpontok közül húsz a tengerentúli francia megyékben található, amelyek közül Mayotte és Guyana - ahol még nem tetőzött a járvány - még mindig a veszélyeztetettebb övezetbe tartozik. Ebben a két megyében még fokozott az ellenőrzés, az ország többi része a kevésbé veszélyeztetett zöld övezetbe tartozik.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 16. 16:08, szombat | Külföld

Már több mint egymillió adag oltást adtak be Olaszországban

Olaszországban már több mint egymillió adag oltást adtak be a koronavírus ellen az egészségügyi minisztérium pénteki adatai szerint. Közben Lazio tartományban bejelentették, hogy oltási igazolványt vezetnek be.

2021. Január 16. 15:04, szombat | Külföld

Tovább szigorítanak a spanyol tartományok

A járványügyi intézkedések további szigorítását jelentette be több spanyol tartomány pénteken a koronavírus-fertőzések számának folyamatos növekedése miatt.

2021. Január 16. 13:03, szombat | Külföld

Hétfőtől minden beutazónak karanténba kell vonulnia az Egyesült Királyságban

A brit kormány hétfőtől átmenetileg minden ország esetében megszünteti a karanténkötelezettségtől mentes beutazás lehetőségét az Egyesült Királyságba - jelentette be pénteken Boris Johnson brit miniszterelnök.

2021. Január 16. 10:52, szombat | Külföld

A fertőzöttek száma már közel 94 millió

A világban 93 819 952-re emelkedett a koronavírus-fertőzöttek, 2 008 273-ra a halálos áldozatok és 51 666 159-re a gyógyultak száma a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli adatai szerint.