Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. November 22. 05:44, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Francia estet ad Kállai Ernő hegedűművész

Francia estet ad Kállai Ernő hegedűművész

Kállai Ernő hegedűművész, a 2012-es Szigeti József Nemzetközi Hegedű- és Brácsaverseny egyetlen magyar díjazottja, francia zeneszerzők műveiből állította össze péntek esti hangversenyének programját.

A hangversenyt a helyszín, az Óbudai Társaskör különdíjként ajánlotta fel a verseny után. Partnere Balázs János lesz, aki egy évvel korábban a Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraversenyen ért el kiemelkedő eredményt, majd beválasztották az ECHO, az Európai Hangversenytermek Szövetségének kiemelkedő tehetségeket támogató programjába.

Kállai Ernő arról számolt be az MTI-nek, hogy az utóbbi pár évben nagy hatást gyakoroltak rá a francia zeneszerzők. "Erre az estére négy kedvenc francia szerzőm, Poulenc, Saint-Saëns, Debussy és Ravel műveiből válogattam. Poulencet azért illesztettem a programba, mert ebben az évben a szerző halálának 50. évfordulójára emlékezünk".

A hegedűművész elmondta, hogy a francia alkotóval kapcsolatban erős élménye volt a Karmeliták beszélgetései című opera, amely véleménye szerint hangvételében sok zenei hasonlóságot mutat a zeneszerző d-moll hegedűszonátájával. A ritkán hallható darabot Poulenc a népszerű spanyol költő és drámaíró, Federico Garcia Lorca emlékének ajánlotta.


A koncert másik különlegessége Saint-Saëns d-moll hegedűszonátája. Ez a négytételes mű a hegedűstől és a zongoristától is nagy virtuozitást igényel, Jascha Heifetz, a litván származású amerikai hegedűművész például gyakran tűzte műsorra ezt a szonátát.

Saint-Saëns Etűd keringő formában című zongoradarabja ihlette meg Eugene Ysaye belga hegedűművészt és zeneszerzőt, aki egy hegedű-zongora átiratot készített ebből a műből. Ezt a koncerten Debussy közismert darabja, a Holdfény követi. Két Ravel-művel zárul az este, a Darab habanera formában tulajdonképpen egy dal szöveg nélkül, amelyben a hegedű az emberi hang megformálására törekszik. A másik Ravel-darabot, a Tzigane címűt a zeneszerző a magyar hegedűművésznőnek, Arányi Jellynek ajánlotta.

Kállai Ernő 2008-ban a Carnegie Hall Stern Auditóriumában szólistaként a Juilliard Zenekarral debütált, előadását a Strad Magazin elismerő kritikával méltatta. Már 12 évesen felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem különleges tehetségek osztályába, majd 2006-ban teljes ösztöndíjat kapott a New York-i Juilliard Egyetemre, ahol Itzhak Perlman tanítványaként bachelor és master diplomát szerzett.

Címkék: koncert, kultúra, zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:44, péntek | Kék hírek

Halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét Aszódon találták meg

Rabszolgaként dolgoztatták és halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét április 28-án találták meg járókelők Aszódon, az ügyben négy ember ellen indult eljárás