Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2013. Augusztus 24. 05:11, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Filmes felfedezésekre csábítja nézőit a Viennale fesztivál

Filmes felfedezésekre csábítja nézőit a Viennale fesztivál

A "felfedezések fesztiváljaként" jellemezte az októberben kezdődő Viennale filmfesztivált Hans Hurch igazgató az idei programot beharangozó pénteki sajtótájékoztatón.

Az idén fennállásának második félévszázadába lépő Viennale elsősorban azt tartja feladatának, hogy bemutassa a nagy nemzetközi filmfesztiválok programjából azokat a filmeket, amelyek másként nem jutnának el Ausztriába. "Összegyűjteni a fesztiválokról, ami kiemelkedő, másrészt megmutatni, mi minden van még a film múltjában és a jelenben is, köztük fiatal rendezők munkáit" - fogalmazott Hurch.

Ilyen filmes különlegesség Jacques Rivettes 1970-ben forgatott, több mint 12 órás "filmfolyama", a Noli me tangere (Ne nyúlj hozzám), amelyet nyolc részben vetítenek a bécsi fesztiválon.

Az idei programban nagyobb számban szerepelnek német nyelvű alkotások, így Harun Farocki, Klaus Lemke és az osztrák Götz Spielmann egy-egy rendezése - mutatott rá Hurch. Egy másik erős csapásirány az amerikai független mozi, amelyet mások mellett David Gordon Green és Andrew Bujalski képvisel a 2013-as programban.


A dokumentumfilmes szekcióban az először a cannes-i fesztiválon bemutatott, Le dernier des injustes (Az utolsó igaztalan) című alkotásra hívta fel a figyelmet Hans Hurch. Claude Lanzmann francia rendező három és fél órás dokumentumfilmje portré Benjamin Murmelstein egykori bécsi rabbiról. Murmelstein a Prága melletti, theresienstadti "mintagettó" zsidótanácsának elnöke volt, s ebben a tisztében közvetítő szerepet látott el a gettóba deportáltak és az őrök között. Lanzmann részben az 1970-es években felvett, részben korabeli archív felvételeket felhasználó filmje körbejárja a gettóbeli tanácsok vitatott helyzetét. "Történelmileg fontos film, egyben példa arra, milyen egyéni sorsokból állt össze a kor történelme" - vélekedett Hurch.

A fesztivál egyik különprogramja Gonzalo García Pelayo spanyol rendező munkásságára összpontosít. Pelayo az 1970-es években, a Franco-korszak utáni Spanyolországban kezdte a filmkészítést. Hurch a spanyol és a nemzetközi mozi egyik "ismeretlen nagyságaként" jellemezte a rendezőt, akinek életútja is filmbe illő: a rendezésre egy időre ráunva az 1980-as években fivéreivel közösen aprólékosan kidolgozott nyerési szisztémák segítségével vagyonokat nyertek a világ különböző kaszinóiban. Pelayo harminc év után tért vissza a rendezéshez. Új filmjének, az Allegrías de Cádiznak nemzetközi premierjét a Viennalén tartják.

A korábbi évekkel ellentétben az idei Viennale díszvendégét csak később, az őszi sajtótájékoztatón jelentik be. "Szeretnénk egy kicsit fenntartani a feszültséget" - magyarázta Hans Hurch. Az előző években mások mellett Michael Caine-t és Harry Belafontét is köszönthette a bécsi fesztivál.

Címkék: ausztria, film, kultúra

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére