Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Május 11. 16:27, szombat | Életmód
Forrás: infopest

Fesztivál-kézikönyv

Fesztivál-kézikönyv

ki járt már fesztiválon, tudja, hogy minden évben van valami, amit következetesen otthon felejt, és legalább egy olyan dolgot elcipel magával akár több száz kilométeren át, amit aztán véletlenül sem fog használni.

Ha nem egy közeli szálláson veszünk ki szobát, hanem sátorban fogjuk tölteni az elkövetkezendő napokat, készüljünk fel, hogy aludni nem nagyon fogunk. A fesztivál nem a pihenésről szól, és a nap 24 órájában mindig lesz valaki a közelünkben, aki bulizni akar: aki ezt nem bírja, az jobban jár egy hotelszobával vagy egy apartmannal. Ha több mint hárman mentek fesztiválra, beszéljétek meg, ki hoz sátrat és hogyan, ki-kivel alszik. Persze, ez alapvetőnek tűnik, épp ezért van minden második embernek sztorija arról, hogyan kellett bekunyerálnia magát éjszakára idegenek sátrába, vagy az ifjú párnak miként kellett megosztania párja barátaival/barátnőivel a hitvesi polifómot. Apropó, polifóm: bár így sem lesz olyan, mint otthon, egy polifóm vagy felfújhatós matrac jól tud jönni, ha nem akarunk hátfájósan bulizni egy hétig, és a hálózsákot se hagyjuk otthon: még nyáron is lehetnek hűvösek az éjszakák.


Ha többen, több sátorral érkezünk, érdemes a bejáratokat egymás felé fordítva felállítani a sátrakat, így kisebb a valószínűsége, hogy illetéktelenek akarnának bejutni és esetleg eltulajdonítani a dolgainkat. Ha nem vagyunk sokan, megkérhetjük a körülöttünk sátrazókat is a műveletre, valószínűleg nem fognak nemet mondani.


Minél kevesebb holmit akarjunk magunkkal cipelni! A gurulós bőröndöt most hagyjuk otthon (ha nem betonút vezet a fesztivál területéig, nagyon lassan fogunk haladni), egy hátizsákba, maximum egy plusz szatyorba próbáljuk meg besűríteni a legszükségesebb kellékeket. Ha nem autóval megyünk, akkor a vonat/buszállomástól akár jó pár kilométert is kell gyalogolnunk, arról nem beszélve, hogy mindennek el kell férnie a sátrunkban, ezért most a kényelem és a praktikum a legfontosabb.

Ruházat
Alsónemű, póló, rövid- és hosszúnadrág, pulóver. Számoljunk azzal, hogy jól jöhet egy-két tartalék felső, illetve hiába jeleznek jó időt a fesztivál idejére, egy zápor bármikor elkaphat minket, ezért legyen nálunk melegebb ruha, és egy esőkabát sem árthat (esernyőt nem vihetsz be!). Vizes cipőben nagyon kellemetlen járkálni, illetve nyilván egy alapos felfázást sem szeretnénk megkockáztatni, ezért vigyünk magunkkal két pár cipőt. Ez utóbbiak közül lehetőleg legalább az egyik zárt legyen, a sok mászkálás nagyon kényelmetlen tud lenni topánkában vagy szandálban. Akik biztosra akarnak menni, egy pár gumicsizmát is magukkal becsomagolhatnak: ha egy nagyobb eső feláztatja a fesztiválterületet, hálásak leszünk annak, aki feltalálta ezt a lábbelit. Az erős napsütéstől sapkával vagy kendővel védekezhetünk, ezzel elkerülhetjük, hogy egy napig a sátrunkban próbáljuk kiheverni a napszúrás kellemetlen tüneteit.


4Ne most akarjuk megmutatni a legújabb nyári kollekciónkat! Ne a legszebb és legdrágább ruháinkat vigyük magunkkal, mert a fesztivál területe bizony poros, saras, egy koncerten az öltözékünk elszakadhat, ezért olyan ruhákat pakoljunk, amiket nem sajnálunk, ha kár keletkezik benne.


Tisztálkodás, higénia és egészség
Kissé kényes területe ez a fesztiváloknak, bár tény, hogy egyre jobban figyelnek a szervezők, és a legtöbb helyen már tiszta tusolókban, meleg vízzel zuhanyozhatunk, és függönyt is felszerelnek a diszkréció érdekében. Tusfürdő, sampon, fogkefe, fogkrém, törölköző; ezen kívül pedig a papucs használata fürdés közben nem árthat, ha több száz emberrel osztjuk meg a zuhanyfülkét. A helytakarékosság érdekében a legjobb, ha a tusfürdőt, sampont kis flakonokba töltjük, vagy direkt kicsi, utazó-méretű tisztálkodási szereket szerzünk be: ezek minden drogériában kaphatók.

Bár nagyon figyelnek rá, pár tekercs wc papír életet tud menteni, ha épp utánunk akarták feltölteni a kifogyott készletet. A higénia érdekében jó, hogy erre szánt papírral leterítjük a wc-deszkát és ha a viszünk magunkkal, a kézfertőtlenítő sem fog feleslegesen lapulni a táskában.

Akik viselnek kontaktlencsét, azoknak most kényelmetlenebb napok elé kell nézniük. Semmiképp ne vegyük félvállról a lencse berakásához szükséges higéniai előírásokat! A kézfertőtlenítő ide nem lesz elég, ráadásul a géltől kezünkön maradt alkohol rettenetesen irritálja a szemet és kárt tehet a lencsében is. Ha kisméretű tükröt viszünk magunkkal, az segíthet, ha minden kötél szakad, keressünk egy közeli éttermet vagy kocsmát, amelynek a mosdójában megfelelően kezet tudunk mosni és tükör előtt be tudjuk helyezni a kontaktlencsét. Vannak persze olyan gyakorlottak, akik tükör nélkül is képesek a mutatványra, aki viszont még nem tart itt, az ne a fesztiválon akarja megtanulni a módszert.


Ha állandó gyógyszert szedünk (allergia elleni szer, fogamzásgátló, asztma esetén inhalátor, stb), ezek elsőként kerüljenek a csomagba! Nem biztos, hogy lesz a közelben gyógyszertár, nem is beszélve, ha vényköteles az orvosság. Ezeken kívül jól jöhet még sebfertőtlenítő, sebtapasz, kalcium tabletta, széntabletta, C-vitamin és megfázást enyhítő bogyó, ha egyik éjszaka meghűlnénk. Minden fesztiválon vannak elsősegély-sátrak, de kisebb baj esetén kényelmesebb, ha nálunk vannak a szükséges dolgok, ezek pedig nem foglalnak sok helyet.

Lányok! Ha nagyon ragaszkodtok a sminkhez, csak a legszükségesebbeket pakoljátok! A melegben, a koncerteken lefolyik, elkenődik, ráadásul tükör sem lesz minden sarkon az igazításhoz.


Elektronika
Még annak is érdemes előásnia a fiók legaljáról egy régi telefont, aki egyébként vigyáz a dolgaira. A készülék elveszhet, ellophatják, megkarcolódhat, elázhat, kijelzője betörhet, és az iPhone 5 szervízdíja pedig igen magas tud lenni, már ha egyáltalán olyan állapotban jut haza, hogy azt még meg lehet javítani. A régebbi telefonok akkumlátor szempontjából is jobban jöhetnek most: bár már minden fesztiválon vannak telefontöltő-állomások, ezek általában pénzbe kerülnek, azt pedig mindenki tudja, hogy az okostelefonok bizony nem bírják olyan sokáig akkuval, mint a régi mobilok. Bármilyen telefont viszünk magunkkal, a töltőt ne hagyjuk otthon, mert még egy sokat bíró akksis telefont is több mint valószínű, hogy legalább egyszer fel kell töltenünk!

Ha nem is gondoljuk most így, a mobilt lehetőleg tartsuk mindig magunknál: a tömegben elkeveredhetünk a társainktól, és egy hívással vagy sms-sel könnyebb lesz megtalálni egymást.


Bár minden fesztiválon szinte nyüzsögnek a fotósok, ha mi magunk szeretnénk megörökíteni az átélt pillanatokat, akkor sem biztos, hogy jó ötlet levinni magunkkal a karácsonyra kapott, legújabb Nikon fényképezőt, az okostelefon-problémát pedig már fent említettük. Most jól jöhetnek az eldobható fényképezőgépek. Bár már maga a készülék és a fotóelőhívás sem olcsó mulatság, valószínűleg még mindig jobban járunk, mint ha a fényképezőgépünket hagynánk el.

Kényelem
Vigyünk magunkkal kis táskát! A nap közbeni programokon, egy séta alkalmával és az esti koncerteken is jobban járunk, ha a pénzt, telefont, egyéb nélkülözhetetlennek talált dolgokat a lehető legkisebb méretű tárolásra alkalmas eszközben hordjuk magunknál.

Felejtsük el azt a gondolatot, hogy csak annyi pénzt viszünk magunkkal, amennyi aznapra szükséges, a többit pedig a sátrunkban hagyjuk! Ha nem járunk szerencsével, és valaki ellopja az egész hétre szánt vagyonunkat, nagy bajban leszünk.

Védelem
Naptej! Az erős napsütés nem csak nagyon káros tud lenni, de kevés fájdalmasabb dolog van a leégett bőrnél. Védjük a szemünket is, és a napszemüveget se hagyjuk otthon.
Akkor is legyen nálad óvszer és használd is, ha „nem vagy az a típus”, vagy ha fogamzásgátlót szedsz/ az alkalmi partnered szed. Ne egy nem kívánt terhesség vagy szexuális úton elkapott betegség maradjon meg élményként.
Fesztiválon szinte mindenki fogyaszt alkoholt, és általában többet is, mint egyébként szokott. A jövés-menésben nem eszünk feltétlenül annyit, mint máskor, és a melegben könnyen kiszáradunk, ezért fogyasszunk elegendő vizet, figyeljünk oda magunkra és a társainkra, hogy a féktelen bulizásnak és ivásnak ne legyen rossz vége!

Étel és ital
A fesztivál területére csak a személyes szükségleteket fedező mennyiségű ételt és kizárólag alkoholmentes italt vihetsz be magaddal, utóbbi személyenként maximum fél liter lehet, melyet kizárólag műanyag palackban szabad tárolni.
Mindennél fontosabb persze, hogy kapcsolj ki és érezd jól magad a barátaiddal és idegenekkel is: valószínűleg rengeteg jó fej embert fogsz megismerni, ha csak egy-egy napra is, hiszen mind azért vagytok ott, hogy bulizzatok egy hatalmasat! A nagy eredsz el a hajamatban persze vigyázz magadra és a körülötted lévőkre is, hogy pozitív élményekkel mehess haza!

Orosz Annamária

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Április 30. 13:39, kedd | Életmód

Megkezdődött a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja

Megkezdődött a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. textilgyűjtőkonténer-telepítési programja - közölte a cég kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:38, kedd | Életmód

AM: a méhészet az agrárium egyik legfontosabb ágazata

2024. Április 30. 06:00, kedd | Életmód

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).